1. Jót tesz az emésztőrendszernek
Ellentmondásosnak tűnhet, hogy egy csípő, maró paprika barátja lenne az emésztésnek, pedig igaz. A benne lévő kapszaicin csökkenti az irritációt. Hosszú időn át azt javasolták a gyomorfekélyes betegeknek, hogy kerüljék a csípős ételeket. A legújabb kutatások szerint azonban a csípős paprika számukra is hasznos lehet. Az őrölt piros paprikában például rengeteg antioxidáns és más olyan összetevő található, ami segíti az irritált gyomor regenerálódását, csökkenti a bélgáz termelődését, gyógyítja a hasmenést és természetes ellenszerként szolgálhat hasgörcsök ellen.
2. Segíti a szív egészségének megőrzését
Javítja a keringést, képes megelőzni a szívbetegséget a koleszterinszint és a lerakódások csökkentésével, valamint a vérrögképződés megakadályozásával. Kitűnő, értisztító, értágító hatása miatt a test minden részében fokozza a véráramlást.
3. Enyhíti az ízületi fájdalmat
A kapszaicin erős fájdalomcsillapító hatással rendelkezik. A bőrre kenve csökkenti annak a vegyületnek a mennyiségét, ami a fájdalom üzenetét közvetíti az agyba. Számos különböző típus fájdalom ellen hatékonyan használhatjuk.
4. Fokozza az anyagcserét
A csípős paprika felpörgeti az anyagcserét azzal, hogy a testben termogenetikus folyamatokat generál. Ehhez a folyamathoz energia szükséges, ezért közben kalóriát égetünk. Ha a csípős paprikát reggelire fogyasztjuk, a nap további részében kisebb lesz az étvágyunk, ami nagyban elősegíti a fogyást. Abban is segíthet, hogy kevesebb zsír raktározódjon el a szervezetben.
5. Influenza, megfázás és gombás fertőzések ellen
A csípős paprika tele van béta-karotinnal és más antioxidánsokkal, melyek támogatják az immunrendszert és segítenek megfázás, influenza ellen. A kapszaicin az orrdugulás megszüntetésében is segíthet. Termogenetikus hatásával a csípős paprika aktiválja az immunrendszert is, hogy hatékonyabban vegye fel a harcot a kórokozókkal szemben. Több különböző típusú gomba ellen is hatékonyan alkalmazható.
6. Megelőzi a kellemetlen szájszag kialakulását
Gyulladáscsökkentő és baktériumölő hatásainak köszönhetően a csípős paprika minden formában hatékony a kellemetlen lehelet ellen.
7. Segít migrén esetén
Ha éppen migréned van és közben eszel egy csípős paprikát, a szervezeted a szádban jelentkező maró érzésre fog koncentrálni, nem pedig a migrénre. A kutatók azt gyanítják, hogy a kapszaicin képes érzéketlenné tenni azt a neurotranszmittert, ami a migrénes fejfájásért felelős.
8. Csökkentheti a rák kockázatát
A csípős paprikák természetes segítséget nyújthatnak a rák ellen is. A kapszaicin és az antioxidánsok leukémia és prosztatarák esetén bizonyítottan képesek elpusztítani a rákos sejteket. Mivel a kapszaicin önmagában is antioxidáns hatású, fokozza a sejtek védelmét a rákkeltő hatásokkal szemben.
9. Megnövelheti az élettartamot
Egyes tanulmányok szerint a csípős ételek, így a csípős paprika fogyasztása is meghosszabbíthatja az élettartamot. Kínai kutatók arra jöttek rá, hogy aki heti 1-2 alkalommal eszik csípőset, annak az esélye a korai elhalálozásra 10%-kal csökken. Akik 3-7 alkalommal esznek hetente csípőset, azoknál jóval kisebb eséllyel fordul elő szívbetegség, rák és légzőszervi betegség.