A menták családjába tartozó fűszernövény különösen népszerű az olaszok és a franciák körében. A picit csípős, picit édes, az ánizshoz és a fokhagymához hasonlító aromával rendelkező növényt az ételekben és az ételek
díszítéseként is előszeretettel használják.
Szárítva is kapható, de frissen az igazi. A legjobb, ha nem felvágjuk, hanem kisebb darabokra tépkedjük, mert a fémes késpenge megváltoztatja az ízét.
Paradicsommal
A legklasszikusabb páros. Talán a legismerteb paradicsomos-bazsalikomos étel a Capri saláta, de bármilyen paradicsomos ételt fűszerezhetünk vele. A letépkedett bazsalikom levelekkel isteni szószos tésztákat, salátákat és leveseket készíthetünk.
Olívaolaj
Az olívaolajat és a bazsalikomot a legjobb úgy együtt használni, hogy az olajat ízesítjük a fűszernövénnyel. Ehhez a bazsalikomos olajhoz ½ bögre friss bazsalikomra és 2 bögre olajra lesz szükség. Egy kisebb serpenyőben közepes hőmérsékleten 30 percig melegítsük.
Légmentesen zárható üvegben legfeljebb 2 hétig tároljuk a hűtőben. A bazsalikom leveleket ki is süthetjük. Minél kevesebb olajat használunk, annál ropogósabbak lesznek.
Fokhagyma
A pestoban remekül megfér a fokhagyma és a bazsalikom. A sűrű zöld pasztának ezernyi változata létezik, de ez a kettő mindegyiknek elhagyhatatlan hozzávalója. A fokhagyma és a bazsalikom azonban nemcsak ebben az esetben alkotnak jó párost. Olasz szószos tészták szinte elképzelhetetlenek nélkülük, de pizza feltétként is kitűnően működnek együtt.
Balzsamecet
Balzsamecetből, fokhagymából, olívaolajból és bazsalikomból nagyon finom salátaöntet készíthető. A megszokott kereteken túllépve azonban izgalmasabb módon is felhasználhatjuk együtt a balzsamecetet és a bazsalikomot, mégpedig eperhez. Cukorral és balzsamecettel keverjük össze az epret, hogy az engedje ki a levét, majd bazsalikommal fűszerezve tálaljuk. Isteni tölteléke lehet palacsintáknak, gofriknak, de magában is fogyasztható.
Fűszernövények
A bazsalikom maga is a mentafélék családjába tartozik, így magától értetődően jól illik a mentához. A kettő kombinációja remekül illik a pestoba, de gyömbérrel és kókusszal párosítva egzotikus ételekbe is kitűnőek. A bazsalikomhoz más fűszernövények is passzolnak, mint a koriander, a majoránna, az oreganó, a petrezselyem és a kakukkfű.
Zöldségfélék
A padlizsán, a cukkini, az articsóka, a gomba és a zöld leveles zöldségek mind fűszerezhetők bazsalikommal. Elkészíthetjük őket salátaként, összesüthetjük egytálételnek vagy kombinálhatjuk őket szószokban, levesekben.
Gyümölcsök
Az imént már említett epren kívül a bazsalikom izgalmas fűszerezést ad még sok egyéb gyümölcsnek is. A görögdinnye, a citrom, a lime, a narancs, a mangó mind passzolnak vele.
A felszeletelt gyümölcsöket szórjuk meg kevés cukorral, reszeljünk rájuk gyömbért és tépkedjünk rá bazsalikom leveleket. A bazsalikomos-banános smoothie nemcsak egészséges, de finom is.