Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Ezeket ne edd, ha fájnak az ízületeid!

Dátum: 2023-04-24 / Írta: Budai István / Látták: /

A táplálkozás az egyik legfőbb tényező az egészség szempontjából. Talán nem is gondolnánk, de az étrendünk az ízületekre is óriási hatással van. Egyes élelmiszerek kifejezetten ártalmasak, hiszen fokozzák a gyulladást, amitől az ízületek csak még fájdalmasabbá válnak. Hogy kevesebb fájdalomcsillapítót kelljen szedned, kezd az ízületeid támogatását az étrended átalakításával és kerüld a következő ételeket!




  • 1. Tésztafélék

    A gabonából készült élelmiszerek, mint a kenyerek, tészták, tovább ronthatják az ízületi fájdalmat glutén tartalmuk miatt. A glutén egy fehérje, ami még inkább fellobbantja az ízületek gyulladását. Az árpa és a rozs is tartalmaz glutént, ezért helyettük válts inkább barna rizsre, polentára, quionára.
    A fehér lisztből készült tészták és kenyerek nemcsak a glutén miatt ártalmasak az ízületek számára, de finomított szénhidrát tartalmuk miatt is. Ez hirtelen megemeli a vércukorszintet, ami szintén fokozza a gyulladást a szervezetben.

    2. Hozzáadott cukrok

    A hozzáadott cukrokat egyébként is érdemes kerülni, de még inkább, ha fájnak az ízületeid. A gabonapehelyben, a különféle szószokban, üdítőkben, gyümölcslevekben és számtalan egyéb élelmiszerben megtalálhatók a hozzáadott cukrok, melyek gyulladáskeltő hatásúak és számos krónikus betegség kiváltói. A napi cukorfogyasztásodat próbáld legfeljebb 9 teáskanálnyira limitálni.

    3. Olajban sült ételek

    Ezek elkészítéséhez általában omega-6 zsírsavakat tartalmazó olajokat használnak, mint a napraforgó-, repce- és egyéb növényi olajok. Az omega-6 zsírsavak mértékkel fogyasztva nem károsak ugyan, de túlzott mennyiségben fokozzák a gyulladást, rontják az ízületi gyulladás és a reuma állapotát. Érdemes csökkenteni az omega-6 tartalmú élelmiszerek és növelni az omega-3 zsírsav tartalmú ételek mennyiségét az étrendben, mint az olívaolaj vagy a zsíros halak.

    4. Magas sótartalmú ételek

    Rengeteg só található a feldolgozott és félkész ételekben, mint pl. a konzerv levesek, mirelit pizzák, szalámik, egyes sajtok. Tanulmányok bizonyítják, hogy a só nagy mértékben történő fogyasztása az egyik legfőbb rizikófaktora az ízületi gyulladásnak, ezért érdemes leszokni róla. Válassz olyan élelmiszereket, melyeknek alacsony a sótartalmuk és hozzáadott sót sem tartalmaznak. Az ételek ízét só helyett fokozhatod köménnyel, oregánóval, fokhagymával is.

    5. Vörös húsok

    Ha az étrendedben gyakran szerepel vörös hús, azzal komoly gyulladásokat kockáztatsz és tovább rontod az ízületeid állapotát. Tanulmányok szerint a vörös hús súlyosbítja az ízületi problémákat, fokozza a fájdalmat, mégpedig telített zsírsav tartalma miatt, amivel növeli a koleszterinszintet és serkenti a gyulladásokat. A vörös húsokat érdemes kerülnöd mindenféle formába, így pácolva, grillezve, olajban sütve is. Helyette válassz fehér húsokat és részesítsd előnyben a növényi alapú étrendet.

    6. Alkohol

    Lehet, hogy nem látsz közvetlen összefüggést, de az alkohol is képes fokozni az ízületi fájdalmat. Akár teljesen tiltólistára teheted, de mindenképpen minimalizáld a fogyasztását, ha eleve ízületi problémákkal küzdesz. Ez pedig nem csak a tömény italokra, de a sörre is vonatkozik. Függeszd fel az alkoholfogyasztást 4-6 hétre is észre fogod venni, hogy kevésbé fájnak az ízületeid és jobban fogsz aludni, ami alapvetően fontos a fájdalmak enyhüléséhez.

    Szólj hozzá