1. Zöld leveles zöldségek
A tavaszi fáradtság egyik legfőbb oka a vashiány. A zöld leveles zöldségekből, mint a friss spenót vagy a kelkáposzta, tetemes mennyiségű vashoz juthatsz hozzá, emellett a C-vitamin raktáraidat is feltöltheted velük. Hogy a frissítő hatásaikat mielőbb érezhesd, legjobb, ha nyersen, salátaként eszed őket.
2. Avokádó
A benne lévő triptofánt a szervezet arra használja, hogy előállítsa belőle a boldogsághormonnak nevezett szerotonint. A telítetlen zsírsavak, az olyan értékes tápanyagok, mint a magnézium, a kálium, a C- és E-vitamin szintén fokozzák pozitív hatásait a kimerült szervezetre. Nem csak az energiakészleteidet töltheted fel vele, de a közérzeted is javulni fog az avokádótól.
3. Tojás
Nagyon jó fehérjeforrás, amiből energiát nyerhetsz és segítségével hozzákezdhetsz az izomépítésnek is. A tojássárgájában található szelén javítja a hangulatot, a lutein és a kolin pedig az agyadat turbózzák fel dekoncentráltság esetén és javítják a memóriát.
4. Chia mag
Nem véletlenül nevezik szuperételnek, mert bár mindenre nem képes, de arra biztosan, hogy kisegítsen a tavaszi fáradtságból. Nagy mennyiségben tartalmaz rostot és omega-3 zsírsavat, egy tanulmány szerint pedig annyi energiát ad, mint egy magas szénhidráttartalmú sportital. Még a teljesítmény javulásához is hozzájárul.
5. Édesburgonya
Tavaszi fáradtság ellen bevetheted az édesburgonya kiemelkedő kálium tartalmát, ami kiegyensúlyozza az elektrolitokat. Megakadályozza a dehidratációt, csökkenti a vérnyomást. Vasat, kalciumot és B-vitaminokat is tartalmaz, melyek az anyagcsere szabályozásában játszanak szerepet, így az energiáid felszabadulnak.
6. Csicseriborsó
Ha energiára van szükséged, a csicseriborsót ne hagyd ki az étrendedből. Aminosavakra bomlik le, melyek aktiválják az anyagcserét és részt vesznek olyan fontos szövetek építésében, mint az izomzat. A csicseriborsó húsmentes megoldást kínál a kellő mennyiségű fehérje pótlására, ezenkívül bőséges forrása a rostoknak, a mangánnak és a réznek.
7. Zabpehely
B5- és B6-vitamint nagy mennyiségben tartalmaz, de sok benne a fehérje is. A zabpehelynek alacsony a glikémiás indexe, így nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet. Mindennapos fogyasztásának számtalan pozitív hatása van, akár a télen felszedett súlyfeleslegtől szeretnél megszabadulni, akár a tavaszi fáradtság okozta dekoncentráltságot győznéd le.
8. Halak
A húsokat sokkal nehezebben emészti meg a szervezet, mint a halakat. Márpedig a nehézkes emésztés fáradtságot eredményez, amire most éppen nincs szükséged. A halhús sokkal könnyebb étel, sovány fehérje, ami nem okoz gondot az emésztőrendszernek. Mégis jóllaksz tőle és növeli az energiaszintet is. Az már csak ráadás, hogy tele van egészséges zsírokkal, melyek hozzájárulnak a jó közérzethez és kedélyállapothoz is.