A karácsonyi sütemények között kevés olyan ikonikus desszert van, mint a zserbó, amely generációk óta családok kedvence. Ez az omlós tésztával, édes töltelékkel és csokoládémázzal megkoronázott sütemény tökéletes választás az ünnepi asztalra. Idén újraértelmeztük a zserbó fogalmát, és összegyűjtöttük a legjobb recepteket, hogy minden ízlésnek megfeleljünk. Akár a klasszikus vonalat kedveled, akár valami különlegesebbre vágysz, itt biztosan megtalálod a tökéletes receptet!
A hagyományos ízek szerelmeseinek a zserbó szelet és a nagyi receptje alapján készített változat biztosítja a megszokott, otthonos ízvilágot. A mézes zserbó lágy textúrájával és különleges aromájával a méz rajongóinak nyújt felejthetetlen élményt.
Ha valami egyedibbre vágysz, a vörösboros-meggyes zserbó intenzív, gyümölcsös ízvilágával hódít, míg a túrós vagy almás zserbó frissességet csempész az ünnepi sütik közé. Az egészségtudatos sütögetők számára a cukormentes zserbó kínál remek alternatívát, anélkül, hogy kompromisszumot kellene kötni az ízek terén.
A mákos zserbó és a mennyei zserbó különleges variációkat nyújtanak, amelyek egyszerre hagyományosak és újszerűek, így garantáltan az ünnepi asztal sztárjai lesznek. Ha gyors és egyszerű megoldásra vágysz, a zserbó egyszerűen recept tökéletes választás, hiszen időt takarít meg, de a végeredmény ugyanolyan ínycsiklandó.
Ezek a zserbó receptek nemcsak a hagyományokat ápolják, hanem új dimenziókat nyitnak a karácsonyi sütemények világában. Süsd meg bármelyiket, és tedd különlegessé az ünnepeket egy szelet mennyei zserbóval!
1. Zserbó szelet recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 60 dkg liszt
- 30 dkg vaj vagy margarin
- 6 dkg porcukor
- 3 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1,2 dl tej
- csipet só
- 24 g friss élesztő
- 3 g sütőpor
Töltelékhez:
- 30 dkg kristálycukor
- 72 dkg darált dió
- 1 db citrom héja reszelve
- 2 üveg (2*720 ml) sárgabarack lekvár
Továbbá:
- csokoládé vagy tortabevonó
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
2. Vörösboros-meggyes zserbó recept
Hozzávalók:
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
3. Mákos zserbó recept
Hozzávalók:
- 35 dkg liszt
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 5 dkg cukor
- 20 dkg margarin vagy 15 dkg zsír
- 1 dl tej
- 1 dkg élesztő
- csipetnyi sütőpor
- csipet só
Töltelék:
- 15 dkg darált mák
- 12 dkg porcukor
- meggy vagy szilvalekvár (én meggylekvárral csináltam, isteni!)
Csokimáz:
- 10 dkg étcsoki
- 1 evőkanál olaj
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
4. Zserbó egyszerűen recept
Hozzávalók:
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
5. Mennyei zserbó recept
Hozzávalók:
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
6. Mézes zserbó recept
Hozzávalók:
- 15 dkg cukor
- 2 evőkanál méz
- 0,5 dl tej
- 1 kiskanál kakaópor
- 10 dkg margarin
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 50 dkg liszt
- 1 kiskanál szódabikarbóna
Krémhez:
- 5 dl tej
- 2 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg búzadara
- 20 dkg margarin
- 20 dkg porcukor
Mázhoz:
- 5 dkg margarin
- 2 csapott evőkanál kakaópor
- 10 dkg cukor
- 2 evőkanál víz
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
7. Cukormentes zserbó recept
Hozzávalók:
Tésztához:
Töltelék:
- 1/4 kg darált dió
- 10 dkg eritrit-sztevia por keveréke vagy 20 dkg cukor
- vanília por vagy vaníliás cukor
Továbbá:
- 500 g baracklekvár
- kevés rum vagy aroma kevés vízzel hígítva
Csokimáz:
- 5 dkg csokoládét
- diónyi vaj
- kb fél dl víz
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
8. Zserbó recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 60 dkg finomliszt
- 30 dkg zsír
- 2,5 dkg élesztő
- 1,5 dl tej
- 1 kk cukor
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 csipet só
Töltelékhez:
- 1 üveg házi sárgabaracklekvár (70-80 dkg)
- 40 dkg darált dió
- 30 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 3 ek rum
Tetejére:
- 8 ek kakaó
- 8 ek cukor
- 10 dkg vaj
- 1 dl víz
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
9. Almás zserbó recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 15 dkg vaj
- 35 dkg liszt
- 3 ek porcukor
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 ek tejföl
- 1 dkg élesztő
- 1 dl tej
Töltelék:
- 5 közepes alma lereszelve
- 25 dkg darált dió
- 6 ek lekvár (nálam ribizli, mert szerintem ez passzol az almához, de ha ilyenünk nincs, jó a sárgabarack is)
- 3 ek porcukor
- 2 ek kristálycukor
- 1 mk fahéj (amit a kristálycukorral összekeverünk)
Bevonat:
- 3 ek kakaó (jó minőségű, holland típusú)
- 3 ek kristálycukor
- víz
- 3 dkg vaj
Recept ide kattintva folytatódik! »»»
10. Túrós zserbó recept
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 10 dkg kristálycukor
- 6 dkg margarin
- 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1 kiskanál szódabikarbóna
- 2 kiskanál sütőpor
- 3 evőkanál tejföl
A sárga laphoz:
- 15 dkg liszt
- 5 dkg kristálycukor
- 3 dkg margarin
- 1/2 kiskanál szódabikarbóna
- 1 kiskanál sütőpor és 1-1.5 evőkanál tejföl
A túrótöltelékhez:
- 50 dkg túró
- 20 dkg kristálycukor
- 2 evőkanál búzadara
- 3 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 db citrom reszelt héja
- 2 evőkanál tejföl
- 1 csomag vaníliás cukor
A lapok megszórásához:
- 20 dkg baracklekvár
- 15 dkg darált dió(dejó is használható)
A tetejére:
- 3 evőkanál étolaj
- 1 tábla étcsokoládé(tortabevonó)