Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Ételek és italok, amiktől nem tudsz aludni

Dátum: 2014-06-27 / Írta: Budai István / Látták: 11208 /

A legtöbbünknek addig amíg nincs gondunk vele, az alvás a világ egyik legtermészetesebb tevékenysége. Eszünkbe nem jut, hogy valamit nem kellene meg(t)ennünk lefekvés előtt, és ha véletlenül nehézséget okozna az elalvás, akkor sem következtetünk vissza és okoljuk a vacsoránkat. Pedig van néhány szabály, amelyet érdemes betartani, nem csak azért, hogy gond nélkül merülhessünk álomba, hanem  azért is, hogy az alvásminőségünk megfelelő legyen (az alvásmélység,  és -ritmus, a megszakítás nélküli pihenési folyamat szignifikánsan befolyásolja a pihenés minőségét).




  • Azzal a legtöbben tisztában vagyunk, hogy közvetlenül a lefekvés előtt nem jó enni, és még ha korábban is vacsorázunk, érdemes annak mennyiségét visszafogni („vacsorázz, mint egy koldus”). Az is köztudott, hogy nem érdemes zsíros, nehéz és fűszeres ételeket enni, mert ezek emésztése nagyon igénybe veszi a szervezetet és meggátolja a nyugodt pihenést.

    Melyek azok az ételek, amelyek suttyomban megzavarhatják az álmunkat, úgy, hogy még nem is gondolnánk erre?

    A fehérjedús ételek

    Emésztésük hosszú ideig tart, különösen a húsoké. Ha mégis sikerül elaludni, a szervezetünkbe került sok fehérje megnöveli az alvási apnoé kialakulásának esélyét.

    Koffein tartalmú élelmiszerek

    Számos szénsavas üdítőitalnak van koffeintartalma (cola, ice tea), és a forró csoki is tartalmaz ebből a frissítő hatású vegyületből.

    A legtöbb étcsokoládéban is van, így ne csodálkozzunk, ha egy szelet csokitorta vagy pár kocka késői nasi megzavarja a pihenésünket.

    Alkoholtartalmú italok

    Becsapós, hogy az alkohol már pár korty után is képes elálmosítani az embert, de a hosszú távú alvásminőséget mégis rossz irányba befolyásolja a fogyasztása. Különösen, ha túlzott mennyiséget veszünk magunkhoz…

    Finom ízek, kellemetlen hatások

    Számos étel van, amelyek nem közvetlenül okoznak álmatlanságot vagy éppen éberséget, hanem fiziológiai hatásaik akadályozzák meg a nyugodt pihenést. Ilyenek lehetnek a fűszeres vagy csípős ételek, amelyek gyomorégést okozhatnak, vagy éppen az általuk kiváltott izzadás teheti kényelmetlenné az éjszakánkat.

    A felfúvó hatású ételek (káposzta, karfiol, brokkoli, bab, gomba, tojás) a puffadással teszik lehetetlenné  nyugodt alvásunkat. Ha még hasmenést is előidéznek, akkor az állandó mellékhelyiség-látogatási kényszer miatt végképp lőttek az alvásnak.

    A vizelethajtó ételek és italok mellett akár el is tudnánk aludni, de garantált, hogy egy-két óránként fel fogunk ébredni, hogy könnyítsünk magunkon.

    Szólj hozzá