1. Tönkölyliszt
Bár nem teljesen gluténmentes, jóval kevesebb glutént tartalmaz, mint a búzaliszt. Nagyon jó forrása a fehérjéknek és az ásványi anyagoknak, magas rosttartalommal rendelkezik. Réz- és vastartalmával javítja a vérkeringést, a benne lévő foszfor pedig erősíti a csontokat. Vitamintartalmánál fogva fokozza az immunrendszer működését és csökkenti a gyulladásokat. Mivel sok benne a rost, a belőle készült ételek könnyen emészthetők és a magas koleszterinszintet is csökkentik.
Így használd: A búzalisztet 1:1 arányban helyettesítheted tönkölyliszttel. Sütésnél azonban a teljes lisztmennyiség egy részét érdemes magasabb gluténtartalmú liszttel pótolnod, hogy a tésztának megfelelő állaga legyen.
2. Mandulaliszt
Gluténmentes és gabonamentes lisztféle, hiszen a diófélék közé tartozó mandula megőrlésével készül. Bővelkedik rostokban, fehérjékben és egészséges zsírokban, viszont alacsony a szénhidráttartalma és a glikémiás indexe, ezért nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, 2-es típusú cukorbetegség esetén kifejezetten ajánlott. Enyhén diós íze miatt kiváló alapanyag süteményekhez, pékárukhoz. Tápanyagok tekintetében kiemelkedő mennyiségben található benne E-vitamin, mangán, foszfor, magnézium és kálium.
Így használd: A búzalisztet 1:2 arányban helyettesítheted mandulaliszttel. Fontos azonban megjegyezni, hogy ha mandulalisztet használsz, a tészta több tojást és több folyadékot fog igényelni
3. Amaránt liszt
Gluténmentes, magas fehérjetartalmú liszt, amivel sok receptben helyettesítheted a búzalisztet. Az amaránt növény magjának őrleménye, sok kalciumot, vasat, magnéziumot és foszfort tartalmaz. Gazdag antioxidánsokban és gyulladáscsökkentő hatása is van. Jelentősen képes csökkenteni a káros LDL-koleszterin szintjét, miközben a hasznos HDL-koleszterint növeli.
Így használd: Diós, kissé földes íze miatt elsősorban süteményekhez ideális, mégpedig mandulaliszttel kombinálva. Rengeteg folyadékot képes felszívni, ezért ügyelni kell, hogy használatával a tészta ne legyen túl nehéz, tömör. Kiváló sűrítőanyag levesekbe, szószokba keverve. A búzalisztet 25%-ban lehet helyettesíteni vele a receptekben, a fennmaradó részt más gluténmentes liszttel pótold, hogy a tészta megfelelő állagú legyen.
4. Rizsliszt
A gluténmentes étrendbe beilleszthető rizsliszt különösen egészséges a máj számára. A benne lévő kolin létfontosságú tápanyag, ami a máj és az agy megfelelő működéséhez is nélkülözhetetlen. Magas rosttartalmával hozzájárul a megfelelő emésztéshez, a benne lévő kalcium pedig a csontok egészségét támogatja.
Így használd: Kiválthatod vele a búzalisztet, de ne számíts ugyanolyan eredményre. Elsősorban olyan recepteknél használd, ahol a glutén nem mérvadó. A rizsliszt alkalmas sűrítésre, sütéshez azonban érdemes keverni köles- vagy zabliszttel.
5. Zabliszt
Cukorbetegség elleni és koleszterincsökkentő hatással is rendelkezik. Egyre népszerűbb a zabliszt, ami ugyanolyan tápértékkel és tulajdonságokkal rendelkezik, mint maga a zabpehely, amiből készül. Sok rostot tartalmaz, emiatt is kiváló kiegészítője a fogyókúrás étrendnek. Napi 100 g zabliszt elfogyasztásával jelentősen javítható a hiperglikémia és cukorbetegnél csökkenthető az elhízás esélye. Prebiotikus tulajdonsága miatt jót tesz az emésztőrendszernek is
Így használd: Bár glutént a zabliszt nem tartalmaz, textúrája nagyban hasonlít a teljes kiőrlésű búzalisztre. Valójában azonban könnyebb és nagyobb a nedvszívó képessége. A legtöbb ételben a búzaliszt kiváltható zabliszttel, sütéshez önmagában, egyéb liszt hozzáadása nélkül is használható 3:1 arányban. Az élesztővel készült tészták zabliszttel készítve viszont több élesztőt igényelnek.
6. Rozsliszt
Kenyerek, péksütemények, tészták készítéséhez az egyik legjobb búzaliszt helyettesítő. Tartalmaz glutént, de kevesebbet, mint a búza vagy az árpa. A rozsliszt órákra képes eltelíteni, ezért nagyon jó fogyókúrás helyettesítője búzalisztnek. Csökkenti a koleszterinszintet és szabályozza a vércukor szintjét, sok rost és fehérje található benne. Rákmegelőző hatása is van, kutatásokban eredményesnek találták prosztata- és mellrák kockázatának csökkentésében.
Így használd: A rozs jellegzetes ízzel rendelkezik, a belőle készült tészta nehezebb, tömör állagú lesz. Kenyerek készítéséhez érdemes magasabb fehérjetartalmú liszttel keverni.