Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Eper: A tavasz első gyümölcse

Dátum: 2014-04-25 / Írta: Budai István / Látták: 1942 /

Az epret mindenki szereti, hiszen ízletes, frissítő és egészséges. Sokan tűkön ülve várják, hogy megjelenjen az első magyar eper a piacon. Fogyaszthatjuk magában, cukorral, tejszínhabbal, de főzhetünk belőle levest és felhasználhatjuk a kedvenc sütijeinkhez is.




  • Az eper jótékony hatásai:

    Az eper sok rostot és kevés kalóriát tartalmaz, kiváló vértisztító, baktériumölő, és bőrünkre is jótékony hatással van. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, C-vitamin tartalma meghaladja a legtöbb déligyümölcsét, 100g eper 57mg C vitamint tartalmaz.

    Az eper nagy mennyiségben tartalmaz szalicilsavat, ami az aszpirin egyik hatóanyaga. Szalicilsav tartalmának köszönhetően, kiválóan alkalmas a reuma és a köszvény kezelésére.

    Gyümölcs, vagy zöldség?

    Igazából teljesen mindegy, a lényeg az, hogy finom, viszont érdekességképp elmondhatjuk, hogy a szakemberek is vitatkoznak rajta. Gyümölcsnek a növény érett, húsos magházát nevezzük. Mivel az epernek az oldalán helyezkednek el a magjai, így lényegében csak a magok a gyümölcsök. Franciaországban például zöldségként tartják nyilván.

    Eper és a fehér fogak

    Kevesen tudják róla, de a földieper fogfehérítő hatású. Reszeljük le az epret, majd a pépet öt percig tartsuk a fogainkon. Ha ezt hetente egyszer megismételjük, fényesek és fehérek lesznek a fogaink.

    Eperkrém leves

    Most, hogy már tudjuk, hogy milyen hasznos az eper, nézzük mit is lehet belőle főzni. Elsőként itt ez a nagyszerű eperleves. Tejszínhabbal díszítve még desszertként is megállja a helyét.

    Hozzávalók:

    1. 60 dkg eper
    2. 1 db citrom
    3. szegfűszeg
    4. egész fahéj
    5. 2 dl tejszín
    6. 1 dl tej
    7. 2 dkg pudingpor
    8. cukor

    Elkészítése: Kattints ide!

    Epermisu

    Lelkes háziasszonyok újra gondolták a mindenki által jól ismert tiramisu receptet, kávé helyett epret használva. A végeredmény egy nagyszerű epres süti lett, aminek igazából sok köze nincs a tiramisuhoz. J

    Hozzávalók:

    Szirup:

    1. 3 dl víz
    2. 10 dkg cukor
    3. 2 cirtom reszelt héja

    Krém:

    1. 30 dkg mascarpone
    2. 2 dl tejszín
    3. 50 dkg eper
    4. 20 dkg fehércsoki

    További kellékek:

    1. 40 db babapiskóta
    2. 30 dkg eper
    3. keserű kakaópor

    Elkészítése: Kattints ide!

    Szólj hozzá