Az eper jótékony hatásai:
Az eper sok rostot és kevés kalóriát tartalmaz, kiváló vértisztító, baktériumölő, és bőrünkre is jótékony hatással van. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, C-vitamin tartalma meghaladja a legtöbb déligyümölcsét, 100g eper 57mg C vitamint tartalmaz.
Az eper nagy mennyiségben tartalmaz szalicilsavat, ami az aszpirin egyik hatóanyaga. Szalicilsav tartalmának köszönhetően, kiválóan alkalmas a reuma és a köszvény kezelésére.
Gyümölcs, vagy zöldség?
Igazából teljesen mindegy, a lényeg az, hogy finom, viszont érdekességképp elmondhatjuk, hogy a szakemberek is vitatkoznak rajta. Gyümölcsnek a növény érett, húsos magházát nevezzük. Mivel az epernek az oldalán helyezkednek el a magjai, így lényegében csak a magok a gyümölcsök. Franciaországban például zöldségként tartják nyilván.
Eper és a fehér fogak
Kevesen tudják róla, de a földieper fogfehérítő hatású. Reszeljük le az epret, majd a pépet öt percig tartsuk a fogainkon. Ha ezt hetente egyszer megismételjük, fényesek és fehérek lesznek a fogaink.
Eperkrém leves
Most, hogy már tudjuk, hogy milyen hasznos az eper, nézzük mit is lehet belőle főzni. Elsőként itt ez a nagyszerű eperleves. Tejszínhabbal díszítve még desszertként is megállja a helyét.
Hozzávalók:
- 60 dkg eper
- 1 db citrom
- szegfűszeg
- egész fahéj
- 2 dl tejszín
- 1 dl tej
- 2 dkg pudingpor
- cukor
Elkészítése: Kattints ide!
Epermisu
Lelkes háziasszonyok újra gondolták a mindenki által jól ismert tiramisu receptet, kávé helyett epret használva. A végeredmény egy nagyszerű epres süti lett, aminek igazából sok köze nincs a tiramisuhoz. J
Hozzávalók:
Szirup:
- 3 dl víz
- 10 dkg cukor
- 2 cirtom reszelt héja
Krém:
- 30 dkg mascarpone
- 2 dl tejszín
- 50 dkg eper
- 20 dkg fehércsoki
További kellékek:
- 40 db babapiskóta
- 30 dkg eper
- keserű kakaópor
Elkészítése: Kattints ide!