Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Elfogyott a liszt, a tojás, a tejszín vagy a zsemlemorzsa? Mutatjuk, mit használj helyettük!

Dátum: 2021-05-07 / Írta: Budai István / Látták: /

Még egy jól felszerelt és jól vezetett háztartásban sem mindig találhatók meg az olyan alapvető élelmiszerek, mint a liszt vagy a tojás. Az ideális az lenne, ha ezekből mindig lenne tartalék, de néha elfelejtjük pótolni a kieső mennyiséget. Ha főzés-sütés közben jövünk rá, hogy az egyik alapvető hozzávalóból kifogytunk, nagyon jól jön, ha tudjuk, melyik alapanyagot mivel helyettesíthetjük!




  • 1. Liszt helyett

    Ha főzéshez használnád a lisztet – pl. leves, főzelék sűrítéséhez vagy panírozáshoz -, zsemlemorzsával helyettesítheted. Daráld finomra, hogy tökéletes kiváltója legyen a lisztnek, de ugyanezt megteheted a natúr zabpehellyel is. A legtöbb receptben a liszt helyettesíthető rizs- és rétesliszttel, de a kevés vízzel elkevert keményítő is nagy segítségedre lesz, ha sós ételek sűrítéséről van szó.

    Amennyiben süteményhez volna szükséged lisztre, darálj finomra mandulát vagy diót. Ha illik hozzá az íze, a kókuszreszelékből is készíthetsz finom állagú lisztszerűséget, de ugyanígy bevetheted a zabpelyhet is.
    Bár a felsoroltakkal helyettesíthető a fehérliszt, csak vészhelyzetben folyamodj ehhez, mert a liszt alternatíváival készült ételek – legyenek azok sósak vagy édesek – nem lesznek ugyanolyan állagúak, mint az eredeti.

    2. Tojás helyett

    A tojásnak szerencsére több helyettesítője is létezik. Közülük aszerint válogathatsz, hogy milyen típusú, milyen ízvilágú ételt készítenél éppen. 1 tojás kiváltásához ezeket az alternatívákat a következő mennyiségekben használd:

    őrölt lenmag: 1 evőkanál őrölt lenmag + 3 evőkanál víz
    chia mag: 1 evőkanál chia mag + ⅓ bögre víz
    szójafehérje: 1 evőkanál szójafehérje por + 3 evőkanál víz
    agar agar: 1 evőkanál agar agar + 1 evőkanál víz
    banán: fél érett banán pépesítve
    almaszósz: ¼ bögre édesítetlen almaszósz
    mogyoróvaj: 3 evőkanál mogyoróvaj
    lenmag: 1 evőkanál őrölt lenmag + fél dl víz

    3. Tejszín helyett

    Tejszínt használunk főzéshez és sütemények készítéséhez is. Ha sima főzőtejszín helyett keresel más megoldást, próbáld ki, hogy 1 bögre zsíros tejben elkeversz 1 evőkanál olvasztott vajat vagy 1 bögre sűrített tejet.

    Habtejszín esetén 1 bögrének megfelelő mennyiség előállításához ⅔ bögre zsíros tejet és ⅓ bögre olvasztott vajat keverj össze. Bár hab nem lesz belőle, sütéshez és főzéshez is felhasználhatod.

    Ha valamennyi tejszíned van otthon, de nem elég a szükséges mennyiséghez, kipótolhatod felvert tojásfehérjével is.

    4. Zsemlemorzsa helyett

    Zsemlemorzsára legtöbbször a panírozáshoz van szükségünk. Ha húst vagy zöldséget szeretnél rántani, működik az, ami a liszt esetében: zabpelyhet, esetleg lenmagot darálj apróra. De használhatsz ugyanilyen formában szezámmagot, sőt akár levesgyöngyöt is. Ha nem okoz gondot az ételnél a fűszer, elővehetsz egy zacskó chipset, amit szintén darálj apróra. Éppen így megfelel a sós ropi vagy kisperec a célnak.
    Amennyiben édes ételből hiányzik a zsemlemorzsa, háztartási vagy egyéb, töltelék nélküli kekszet darálj apróra és helyettesítsd azzal.

    Szólj hozzá