Néhány élelmiszert muszáj megmosni, leöblíteni felhasználás előtt, mivel olyan szennyeződéseket tartalmazhatnak, melyeket a vízzel megszüntethetünk anélkül, hogy a konyhában szétszórnánk a kórokozókat.
Azonban ideje rájönnünk, nem mindegyik gyümölcs és zöldség igényel ekkora odafigyelést.
Ezeket mosd/öblítsd le!
Konzerv bab
Sok háziasszony tart konzerveket a kamrában szükség esetére. Mindig jó, ha az ember felkészül a váratlan helyzetekre.
A babkonzervek különösen nagy népszerűségnek örvendenek ezen a téren. Nagyon könnyű főzni velük, nem kell az előző esti beáztatással sem bajlódni.
Ám a folyadék, amiben tárolják őket, tele van nátriummal. Ezért a konzerv tartalmát át kell szűrni és leöblíteni hideg vízzel, hogy a sós anyagot eltávolítsuk a babról.
Zöldségek és gyümölcsök
A rajtuk lévő baktériumokat és szennyeződéseket sima vízzel eltávolíthatjuk. Ne használjunk semmilyen tisztítószert, szappant mivel a héj porózus, így a vegyi anyagok felszívódhatnak. Mosás után ajánlott papírtörlővel felitatni a vizet a zöldségekről, gyümölcsökről, hogy a szennyeződés maradékát is eltávolíthassuk.
Azokat is mossuk meg, amiknek a héja ehetetlen! Bár butaságnak tűnhet megmosni egy dinnyét, az avokádót vagy a citromot, mikor a héjukat úgyis leszedjük, a baktériumok a héjról hámozáskor is átkerülhetnek a gyümölcs vagy a zöldség húsára.
Rizs
Sokan átugorják ezt a lépést, de nem szabadna megfőzni a rizst anélkül, hogy leöblítettük volna.
egalább 2-3-szor mossuk meg és csepegtessük le főzés előtt. Ezzel eltávolíthatjuk a rizsszemeken lévő keményítőt, az esetleges baktériumokat és tisztább ízt, jobb állagot érhetünk el a főzés során.
Dobozos italok
Tartozunk magunknak, egészségünknek annyival, hogy lemossuk a dobozokat. Ki tudja, hogy hányféle baktérium, szennyeződés került rájuk a szállítás és a raktározás során.
Ha lemosni nem is tudjuk, legalább egy nedves törlőkendővel vagy papírzsebkendővel töröljük át.
A legjobb, ha nem is emeljük szánkhoz a dobozt. A tartalmát töltsük ki pohárba, ahonnan fertőzésveszély nélkül elfogyaszthatjuk az italt.
Ezeket az élelmiszereket ne mosd/öblítsd el!
Szárnyas húsok
Sok háziasszony számára megszokott dolog, hogy főzés előtt lemossa a csirkehúst, teszi ezt abban a tudatban, hogy így megszabadul a baktériumoktól és más szennyeződésektől.
Csakhogy ennek éppen az ellenkezője igaz. Az öblítéshez használt víz nem elég forró ahhoz, hogy ténylegesen elpusztítsa a kórokozókat, így azok szétszóródnak a konyhában.
Ha utána közvetlenül azon a felületen készítünk más ételeket, fennáll a keresztfertőzés veszélye. A nyers hús lemosása helyett inkább a konyhai felületeket törölgessük át alaposan, miután húst készítettünk.
Csomagolt saláta
Az előre csomagolt zöldségek már meg vannak mosva, így nincs szükség arra, hogy felhasználás előtt újra a csap alá tegyük őket.
Mivel fogyasztásra kész termékekről van szó, a zacskóból kivéve azonnal megehetjük őket mindenféle előkészület nélkül.
Az előre csomagolt termékeket gyakran háromszor is megtisztítják, mire a csomagolásra kerül sor, így biztonsággal fogyaszthatók.
Nyers hal
Ahogyan a nyers húst, a nyers halat sem ajánlott leöblíteni sütés előtt, hiszen azzal csak növelnénk a baktériumok elszaporodásának esélyét a konyhában.
Helyette vásároljunk jó minőségű, megbízható forrásból származó halat, készítésekor alaposan mossunk kezet és tisztítsuk le a munkafelületet. Ezek az egyszerű óvintézkedések a legbiztosabb módszerek az élelmiszerekkel kapcsolatos betegségek elkerülésére.
Nyers tojás
A boltban vásárolt tojást nem kell lemosni, mert mielőtt az üzletekbe kerül, a tojás speciális mosási eljáráson kell, hogy átmenjen.
Ennek során a baktériumokat eltávolítják róluk, így nem szükséges újra megtisztítani őket. Más a helyzet természetesen a piacon vásárolt tojásokkal, melyeket minden esetben alaposan mossunk meg!
Tészta
A szakácsok kifejezetten véteknek tekintik főzés előtt leöblíteni a tésztát. A természetes keményítők a tésztában éppen azok az összetevők, amiket meg kell tartanunk.
A tészta főzővizét is éppen azért célszerű megtartani és felhasználni a szószokhoz, mert a benne kioldódott keményítő felbecsülhetetlen segítség a szósz elkészítéséhez.