Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Egészséges és finom tápiókapuding

Dátum: 2023-07-12 / Írta: Budai István / Látták: /

A tápióka és a belőle készült puding nálunk kevésbé ismert, ám az utóbbi időben ez a keményítő, amit a manióka gyökeréből vonnak ki, az egészséges étrend és különféle diéták egyre kedveltebb alapanyagává vált. Ázsiában, Afrikában és Dél-Amerikában ősidők óta alapját képezi a táplálkozásnak, felhasználják kenyér és alkohol készítésére is. Idehaza gyöngy, por, pehely és granulátum formájában juthatunk hozzá és elkészíthetjük belőle a nem csak finom, de egészséges és nagyon egyszerű tápióka pudingot.




  • A tápióka tápanyagai

    A tápióka nem véletlenül képezi részét az alapvető étrendnek a világ számos pontján. Egyedülálló kombinációban tartalmaz szénhidrátokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és organikus összetevőket. Nagyon alacsony a telített zsírsav tartalma és kevés benne a koleszterin, ugyanakkor bőségesen találhatók benne rostok, hasznos HDL-koleszterin és fehérje is.

    A tápióka ezenkívül azzal is büszkélkedhet, hogy a B-vitaminok teljes skáláját tartalmazza, köztük a folsavat, pantotén savat, valamint a B6-vitamint. Van benne vas, mangán, réz, kalcium és szelén is.

    A tápióka előnyei

    Kiváló fehérjeforrás vegetáriánusok és vegánok számára

    A fehérje alapvető tápanyagunk, amihez elsősorban húsokból, halakból és tejtermékekből juthatunk hozzá. Ám azok, akik ilyesmit nem fogyasztanak, más forrásból kell, hogy pótolják az értékes fehérjéket. A tápióka számukra is kitűnő választás, mert elképesztő mennyiségű proteint tartalmaz. A szervezetben végbemenő folyamatok, az izomfejlődés, a növekedés, a gyógyulás támogatásához érdemes beilleszteni rendszeresen az étrendünkbe.

    Segíthet az Alzheimer-kór megelőzésében

    K-vitaminra nem csak a csontjainknak van szüksége, de nagyon fontos a mentális egészség szempontjából is. Kimutatták, hogy a K-vitamin képes csökkenteni az Alzheimer-kór kifejlődésének esélyét azáltal, hogy stimulálja az idegi aktivitást az agyban, egyúttal semlegesíti a szabadgyököket, melyek lebontják az agyszövetet.

    Szabályozza a vérnyomást

    A tápiókában lévő kálium egy másik alapvetően fontos tápanyag, melyre szervezetünknek szüksége van. Értágító hatásával csökkenti a magas vérnyomást és fokozza a vérkeringést. Rendszeres fogyasztásával megelőzhető az érelmeszesedés és csökken a vérrögképződés kockázata.

    Energiát ad

    A szénhidrátok kitűnő energiaforrások, a tápiókában pedig bőségesen megtalálhatók. Ám a káros LDL-koleszterin és telített zsírsavak nincsenek benne, ennek köszönhetően növeli az energiaszintet és hosszú időre eltelít.

    Jót tesz az emésztésnek

    Mivel a tápiókában rengeteg rost van, képes megszüntetni olyan emésztési problémákat, mint a puffadás, székrekedés, hasfájás. Az oldható rostok még a szív egészségét is támogatják, eltávolítják az erek falára lerakódott koleszterint, ezzel csökkentik a stroke és a szívroham esélyét.

    Így készítsd el a tápióka pudingot!

    Hozzávalók:

    1. 6 dl növényi tej (pl. kókusz- vagy mandulatej)
    2. 6 evőkanál tápiókagyöngy
    3. 2 evőkanál méz vagy édesítő
    4. ízlés szerint gyümölcs (pl. bogyós gyümölcsök)
    5. pár csepp vaníliakivonat

    Elkészítése:

    A tápiókagyöngyöket keverd össze a növényi tejjel, majd hagyd állni kb. negyed órát.

    Közepes lángon kevergetve főzd addig, míg a gyöngyök elkezdenek áttetszővé válni és a folyadék elkezd kocsonyásodni. Ha túl sűrű lenne, főzés közben is lehet tejjel higítani.

    Mikor levetted a tűzről, add hozzá a mézet vagy édesítőt, a vaníliakivonatot, megszórhatod egy csipet fahéjjal is. Majd szórd bele a gyümölcsöket.

    Langyosan és hidegen is fogyasztható.

    Szólj hozzá