A tápióka tápanyagai
A tápióka nem véletlenül képezi részét az alapvető étrendnek a világ számos pontján. Egyedülálló kombinációban tartalmaz szénhidrátokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és organikus összetevőket. Nagyon alacsony a telített zsírsav tartalma és kevés benne a koleszterin, ugyanakkor bőségesen találhatók benne rostok, hasznos HDL-koleszterin és fehérje is.
A tápióka ezenkívül azzal is büszkélkedhet, hogy a B-vitaminok teljes skáláját tartalmazza, köztük a folsavat, pantotén savat, valamint a B6-vitamint. Van benne vas, mangán, réz, kalcium és szelén is.
A tápióka előnyei
Kiváló fehérjeforrás vegetáriánusok és vegánok számára
A fehérje alapvető tápanyagunk, amihez elsősorban húsokból, halakból és tejtermékekből juthatunk hozzá. Ám azok, akik ilyesmit nem fogyasztanak, más forrásból kell, hogy pótolják az értékes fehérjéket. A tápióka számukra is kitűnő választás, mert elképesztő mennyiségű proteint tartalmaz. A szervezetben végbemenő folyamatok, az izomfejlődés, a növekedés, a gyógyulás támogatásához érdemes beilleszteni rendszeresen az étrendünkbe.
Segíthet az Alzheimer-kór megelőzésében
K-vitaminra nem csak a csontjainknak van szüksége, de nagyon fontos a mentális egészség szempontjából is. Kimutatták, hogy a K-vitamin képes csökkenteni az Alzheimer-kór kifejlődésének esélyét azáltal, hogy stimulálja az idegi aktivitást az agyban, egyúttal semlegesíti a szabadgyököket, melyek lebontják az agyszövetet.
Szabályozza a vérnyomást
A tápiókában lévő kálium egy másik alapvetően fontos tápanyag, melyre szervezetünknek szüksége van. Értágító hatásával csökkenti a magas vérnyomást és fokozza a vérkeringést. Rendszeres fogyasztásával megelőzhető az érelmeszesedés és csökken a vérrögképződés kockázata.
Energiát ad
A szénhidrátok kitűnő energiaforrások, a tápiókában pedig bőségesen megtalálhatók. Ám a káros LDL-koleszterin és telített zsírsavak nincsenek benne, ennek köszönhetően növeli az energiaszintet és hosszú időre eltelít.
Jót tesz az emésztésnek
Mivel a tápiókában rengeteg rost van, képes megszüntetni olyan emésztési problémákat, mint a puffadás, székrekedés, hasfájás. Az oldható rostok még a szív egészségét is támogatják, eltávolítják az erek falára lerakódott koleszterint, ezzel csökkentik a stroke és a szívroham esélyét.
Így készítsd el a tápióka pudingot!
Hozzávalók:
- 6 dl növényi tej (pl. kókusz- vagy mandulatej)
- 6 evőkanál tápiókagyöngy
- 2 evőkanál méz vagy édesítő
- ízlés szerint gyümölcs (pl. bogyós gyümölcsök)
- pár csepp vaníliakivonat
Elkészítése:
A tápiókagyöngyöket keverd össze a növényi tejjel, majd hagyd állni kb. negyed órát.
Közepes lángon kevergetve főzd addig, míg a gyöngyök elkezdenek áttetszővé válni és a folyadék elkezd kocsonyásodni. Ha túl sűrű lenne, főzés közben is lehet tejjel higítani.
Mikor levetted a tűzről, add hozzá a mézet vagy édesítőt, a vaníliakivonatot, megszórhatod egy csipet fahéjjal is. Majd szórd bele a gyümölcsöket.
Langyosan és hidegen is fogyasztható.