Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Egészséges a torma, mégis keveset eszünk belőle – Miért és hogyan fogyasszuk?

Dátum: 2021-04-27 / Írta: Budai István / Látták: /

A tormát a legtöbben pépesítve, üvegbe zárt formában ismerik. A húsvéti sonka mellől biztosan nem hiányozhat! A csípős, ízekben gazdag torma azonban nemcsak az ínyenceknek kedvez, de egészségünkre gyakorolt jótékony hatásaival mindenkinek tartogat előnyöket. Fűszer- és gyógynövényként is számon tartják ezt az ősmagyar zöldségfélét, amit már a honfoglaló magyarok is ismertek és használtak. A magyar torma ráadásul igencsak népszerű, kevesen tudják, hogy Nyugat-Európában minőségjavítóként adják hozzá a gyengébb minőségű tormákhoz. Ha jobban megismered a torma tulajdonságait és a felhasználásának sokféle módját, biztos, hogy ezután te is többet eszel majd belőle!




  • Jótékony hatásai

    Természetes vírus- és baktériumölő

    A tormáról a legújabb kutatások megállapították, hogy az egyik leghatékonyabb növény a baktériumok és vírusok ellen. Antibiotikus hatásait húgyúti fertőzések ellen is felhasználhatjuk, de hatékony E.coli és Staphilococcus esetén is. Légúti fertőzéseknél a reszelt torma illóolaját is elég belélegezni ahhoz, hogy a tünetek enyhüljenek.

    Hat a gyulladások ellen

    Gyulladáscsökkentő hatásait már a kínai orvoslás is ismerte. Szerte a testben bevethetjük ezt a tulajdonságát, legyen szó torokgyulladásról, vesegyulladásról vagy az ízületek fájdalmas gyulladásairól.

    Jót tesz nátha és köhögés esetén

    A megfázásos időszakban a torma lehet az egyik legnagyobb segítség a családban. Nemcsak a megelőzésben hasznos, de kórokozóellenes, gyulladáscsökkentő és légutakat tisztító hatásaival enyhíti a tüneteket és elősegíti a teljes gyógyulást. Kitűnő köhögéscsillapító, hatékony hörghurutos betegségek esetén is, tisztítja a nyálkahártyát és fokozza a vérellátását.

    Segíti az emésztést

    Támogatja a máj működését és fokozza az epetermelést, ami kulcsfontosságú az egészséges emésztéshez. Segíti a szervezetet megszabadulni a lerakódott méreganyagoktól, kiváló méregtelenítő hatással rendelkezik. A benne található enzimek támogatják az emésztést, megelőzik a puffadást.

    Erősíti az immunrendszert

    Rengeteg benne az antioxidáns, ezért a torma igen hasznos az immunrendszer számára. Magas C-vitamin tartalmával is fokozza a szervezet saját védekezőképességét, növeli a fehérvérsejtek számát és aktivitását a kórokozók ellen.

    Társ a fogyásban

    Magas a rosttartalma, kevés kalória található benne, viszont tele van fontos tápanyagokkal. Az unalmas fogyókúrás étrendet érdemes feldobni izgalmas ízével!

    Így használd fel!

    A tormát a 16. századig elsősorban gyógyászati értékei miatt használták. Fogyasztása az 1500-as évek végén vált elterjedté, akkor a németeknél már közkedvelt zöldség volt húsok és halak mellé. Valódi népszerűséget a 19. század végén, Angliában szerzett magának, mikor először készítették el krém formájában. Innentől sikere megállíthatatlan volt és ma is leginkább ebben a formában fogyasztják. De a torma jóval sokoldalúbb ennél.

    A tormát sokan kifejezetten csípőssége miatt kedvelik. Ez azonban hamar elillan a friss zöldségből, viszont az ecet segíthet megőrizni. Ez az oka annak, hogy a torma és az ecet szinte mindig kéz a kézben járnak. A lereszelt tormát tekinthetjük csípős, aromás fűszernek is. Adhatjuk húsok mellé, keverhetjük mártásokba, szószokba, a salátaöntetet is izgalmasabbá tehetjük vele. Enyhén csípős ízt adhatunk vele krémleveseknek, elhagyhatatlan alapanyag a hidegtálak készítésénél.

    Ha igazi különlegességre vágy, a tomrabort is elkészítheted! Szárítva és porrá őrölve pedig fűszerként használhatod a tormaport. A mézes torma nemcsak finom csemege húsok mellé vagy salátákhoz, de gyógyír is torokgyulladás esetén.

    Szólj hozzá