Használjunk szódabikarbónát a húspuhításhoz! Ez furcsán hangzik, de gyorsan megérthető. A szódabikarbóna lúgosítja a hús felületét, nehezebbé teszi a fehérjék számára, hogy megkössenek, ezáltal pedig puhán tartja a húst sütés közben is. Bár kissé időigényesebb, ezt az egyszerű módszert alkalmazhatjuk sütőben, serpenyőben vagy grillen való sütésnél is.
Vegyük a hússzeletet és dörzsöljük be alaposan szódabikarbónával. Hagyjuk a hűtőben pihenni 3-5 órán át. Vegyük ki a hűtőből és öblítsük le a húst, hogy a szódabikarbóna összes maradványát eltávolíthassuk. Ezután a kívánt módon süssük vagy főzzük meg a húst, ami puhább lesz, mint valaha.
Ha nem hússzeletet, hanem apróra vágott hús sütünk, vízben oldjuk fel a szódabikarbónát. 30 dkg húshoz 1 teáskanál szódabikarbónát és ½ bögre vizet adjunk.
Áztassuk a húst legalább 15 percig, hogy jól magába szívhassa az oldatot. Majd szűrjük le és öblítsük át, végül süssük meg.
Csirkével, marhával és sertéshússal egyformán jól működik a szódabikarbónás húspuhítás.