1. Sült csicseriborsó, avagy humuszrajongók előnyben
Akik kevésbé jártasak a reform konyha bugyraiban meglehet most elképednek. Még hogy csicseriborsó sütve? Bizony! Az olaj nélküli fritőz közbenjárásával konkrétan pár perc alatt mennyei ropogtatós remekelhető. Nagyon finom, és ami külön jó hír, hogy nagyon egészséges. Aki a humuszt örömmel fogyasztja, borítékolható, hogy ennek a rágcsálnivalónak sem tud majd ellenállni. S ami a jó hír, hogy nem is kell, mivel a legtöbb diétába egy az egyben beilleszthető. Semmi extra előkészületet nem igényel. Aki nem tartózkodik a minimális olaj használatától egy kis olívaolajjal biztosíthatja be a ropogós sikert, de a kalóriamentes olaj spray is nagyszerű választás. Ugyanakkor a gőzfürdő is bőven elegendő az ízlelőbimbókat kényeztető végeredményhez.
A fűszerezést célszerű az egyéni ízlés diktálta feltételekhez igazítani. Van, aki csak sóval, borssal hinti meg a borsószemeket, megint más fűszerkeverékekkel játszik: olaszos, mexikói, kínai – a lehetőségek száma végtelen. Mártogatós is remekelhető mellé, de alapvetően egymagában is megállja a helyét. Vigyázat! Abbahagyhatatlan!
2. Cukkini, vagy cukkinis csók
Habcsók, pamacs, puffancs – sokan, sokféleképpen hívják, ám a lényeg, hogy a végeredmény mennyei. Nincsen másra szükség, mint cukkinire, ami a legjobb reszelt formában. Ha friss, zsenge a zöldség, akkor nem kell kimagozni, de ha kicsit tökösebb, akkor érdemes megszabadulni mind a héjától, mind a magjától. A lereszelt cukkinihez mehet tojás, végül zabpehely. Pontos mennyiségeket azért nem írunk, mert állagfüggő. Aki szereti a masszívabb textúrát, az több zabpelyhet hozzáadva érheti el a várt végeredményt. Viszont aki a lazább masszát kedveli, ott érdemes több cukkinivel és tojással számolni. Olaj nélküli sütőben gyakorlatilag percek alatt átsül, félúton azért a megforgatás elkerülhetetlen természetesen. Nagyjából húsz percet célszerű rászánni 180 Celsius-fokos gőzben fürdőzve.
3. Gofri, mert naná, hogy az édesszájúakat sem hagyjuk cserben!
A nassoláshoz tartozik a sós ropogtatni valók csipegetése, de azért nem nehéz belátni, hogy a legtöbben az édességek rabjai. Nem csoda! Úgyhogy természetesen a mi gyűjteményünk sem nélkülözheti az édes íz felismeréséért felelős ízlelőbimbók kényeztetését.
Ha akad otthon gofrisütő, akkor minden rendben, nagyjából fél óra alatt olyan mennyei desszert készíthető, ami után mindenkinek eláll a szava. Tojás, liszt, cukor jó, ha akad a kamrában, de a reform irányzat képviselői nyugodtan használhatnak zabpelyhet, vagy éppen kókuszvirágcukrot. A gofritészta önmagában is ellenállhatatlan, de lássuk be, megpakolva az igazi: pudinggal, lekvárral, nutellával, túrókrémmel, vanília sodóval, hogy csak néhány nyálcsorgató ötletet említsünk.