Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Cukor vagy édesítőszer? Melyik az egészségesebb?

Dátum: 2019-12-07 / Írta: Budai István / Látták: 514 /

Az édesítőszerek lényege, hogy cukormentesek. Ám nem biztos, hogy ez akkora előny. Mielőtt felvásárolod a legkülönfélébb édesítőszereket, érdemes utánanézned, vajon jobban jársz-e, mintha közönséges fehér cukrot használnál a mindennapokban. Merthogy erre a kérdésre egyértelműen rávágni a választ nem lehet.




  • Az egészséges táplálkozás témakörében az egyik legvitatottabb kérdés, hogy az édesítőszer egészségesebb-e a cukornál. Az édesítőszereknek sok különböző fajtájuk van, több ezernyi termék létezik, melyet a cukor helyett használhatunk ételek, italok édesítéséhez.

    Ezek kevesebb kalóriát tartalmaznak a cukornál, ezért a legtöbbször igen mesterkélt ízük ellenére is sokan választják őket, mondván, legalább nem hízlalnak.
    A szakértők abban egyetértenek, hogy a cukorfogyasztást csökkenteni mindenképpen jó ötlet. De arról már megoszlanak a vélemények, hogy a cukrot édesítőszerrel helyettesíteni szintén jó elképzelés-e egészségünk szempontjából.

    A legfőbb problémát az okozza, hogy az édesítőszereknek ugyan elenyésző a kalóriatartalmuk, de nem a kalória az egyedüli dolog, amit egy élelmiszer vagy ital esetében figyelni kell. A kalóriatartalmukon kívül az édesítőszereket még számos egyéb tulajdonság is jellemzi. Típustól függően az édesítők 200-600-szor édesebbek a cukornál.

    Hatással vannak az ízlelőbimbókra, eljutnak az agyba, befolyásolják a hormontermelődést és lassítják az anyagcserét. Ráadásul ugyanolyan függőséget okoznak, mint a cukor. Az édesítőszerekről az egyik legmeglepőbb felfedezés az volt, hogy elősegítik a cukorbetegség kialakulását. Ennek oka az, hogy kevésbé telítenek el, így ha rendszeresen édesítőt tartalmazó ételeket és italokat fogyasztunk, napközben biztosan többet fogunk enni, mint ennénk egyébként. Ez pedig egyenes út a diabéteszhez.

    A diétás, édesítőszerrel készült üdítők, energiaitalok, édességek, gyümölcslevek, tejtermékek attól még nem lesznek sem táplálóbbak, sem egészségesebbek, hogy cukor helyett édesítő van bennük.

    Ám az egészséges táplálkozás felé vezető úton mégis mérföldkő lehet, ha cukor helyett édesítőszert használunk. De ez csak abban az esetben működik, ha alapvetően kerüljük az édes ízeket, tehát nem az lesz a célunk, hogy ezután mindent megegyünk, amiben cukor helyett édesítő van. Például, ha a kávénkat képtelenek vagyunk cukor nélkül meginni, teljesen rendben van, ha kevés édesítővel ízesítjük meg. Vagy, ha hetente egyszer desszertet kívánunk, jobb az édesítővel, mintsem a cukorral készültet választani. De ne igyunk több kávét és ne együnk több édességet csak azért, mert azt hisszük, ha édesítőt tartalmaz cukor helyett, akkor megengedhetjük magunknak.

    A cukor egészségre káros hatásait jól ismerjük, ám azt is tudni érdemes, hogy egy bizonyos mennyiségig még nem okoz problémát. Ha a cukrot férfiak legfeljebb napi 9, nők legfeljebb napi 6 teáskanálnak megfelelő mennyiségben fogyasztják- beleértve az italokban, élelmiszerekben rejtőző, hozzáadott cukrot is -, még az egészséges keretek közt maradhatnak.

    A kérdést, hogy az édesítő vagy a cukor jobb-e, érdemes inkább onnan megközelíteni, hogy melyik a kevésbé káros. Merthogy nagy mennyiségben, túlfogyasztva mindkettő ártalmas az egészségre. A kulcsszó tehát a mértékletesség. Azonbelül pedig mindenkinek személyes választása, hogy melyik mellett dönt.

    Szólj hozzá