Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

A csirkehús előnyei és hátrányai

Dátum: 2018-01-19 / Írta: Budai István / Látták: 4234 /

A csirkehúst szeretjük. Az egyik legnépszerűbb húsfajta ez a világon és hazánkban is. Ezerféleképpen elkészíthető és fűszerezhető, köszönhetően semleges ízének. Az üzletekben megtaláljuk frissen és fagyasztva, natúr és pácolt változatban, vásárolhatunk nagyüzemi és házi tenyésztésű csirkét is. • A csirkehúst az egészséges húsfélék közé sorolják, ám az antibiotikumok és a hormonok folyamatosan jelen vannak a csirketenyésztésben is. Mindent egybevéve lássuk, melyek a csirkehús fogyasztásának előnyei és hátrányai!

  A sovány húsok előtérbe kerülésével a csirkehús egyre nagyobb teret hódított magának, hiszen ez az egyik legolcsóbb sovány húsféleség. Süthetjük, főzhetjük, ránthatjuk, készíthetünk vele leveseket, egytálételeket, ízesíthetjük hagyományosan és egzotikusan is.

  A csirkehús alapvető tápanyagokat tartalmaz. Javítja a csontsűrűséget, fogyasztásával csökkenthető a csontritkulás kialakulásának esélye. Kitűnő fehérjeforrás, más fehérje tartalmú élelmiszerekkel összehasonlítva jobban emészthető is.

  Vizsgálatok szerint a csirkehúst rendszeresen fogyasztóknak általában nagyobb a fizikai aktivitásuk. A gyerekeknek is érdemes csirkehúst adni, mert elősegíti a testi és szellemi fejlődést, valamint az immunitást is növeli. Jóval egészségesebb választás, mint a vöröshús. Azonban vannak hátrányai is.

  Alapos hőkezelést igényel. Ha nem főzzük kellő ideig, vagy nem fogyasztjuk el 24 órán belül, melegágya lesz baktériumoknak. A szalmonella is potenciális veszélyt jelent, ezért a csirkehúst nagy gonddal kezeljük!

  A modern nagyüzemi tenyésztésben hormonkészítményeket és antibiotikumokat rendszeresen használnak, ám ezeket akkor sem tudjuk biztosan kikerülni, ha háztáji csirkét vásárolunk.

  Kalóriatartalmát tekintve a csirke tud hizlaló is lenni. Ha bőrösen készítjük el, egy csirkemellben 193 kalória és 82 mg koleszterin van. Bőr nélkül 142 kalóriát és 73 mg koleszterint viszünk be vele szervezetünkbe.

  Szólj hozzá

  Ajánlott cikkek