A legtöbben ennek éppen az ellenkezőjét élik át és versenyt futnak az idővel. De a karácsonyt nem lehet 1-2 nappal odébb tolni, akár mennyi feladatunk is van, a menünek szenteste az asztalon kell gőzölögnie. Hogy idén hogyan csináld? A következő receptek segítségével a levestől a desszertig olyan pompás menüt szolgálhatsz fel a vendégeidnek, hogy senki sem fogja megmondani, hogy nem töltöttél miatta napokat a konyhában!
Előétel: Füstölt sajtkrém leves
Hozzávalók:
- 1 púpozott evőkanál liszt
- 4 dkg vaj
- 8 dl víz
- 2 húsleveskocka
- 2 dl tejszín
- 15 dkg füstölt sajt reszelve
- 4 tojássárgája
- só
Így készítsd el:
– A vajat egy lábasban felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet és világosra pirítjuk. Felöntjük vízzel. Többször megkeverjük – lehetőleg habverővel -, majd felforraljuk és beletördeljük a húsleves kockát.
– A sajt kétharmadát a levesbe tesszük, kevergetés mellett 3-4 percig főzzük.
– Hozzáadjuk a tejszínt, sózzuk.
– Pirítóssal tálaljuk.
Főétel.: Göngyölt csirkemell aszalt szilvával töltve
Hozzávalók:
- 80 dkg csirkemell filé
- 20 dkg aszalt szilva
- 12 szelet bacon
- 2 evőkanál olaj
- só
- bors
Így készítsd el:
– A csirkemelleket vágjuk fel, klopfoljuk és készítsük elő a töltésre. Sózzuk, borsozzuk.
– A csirkemell egyik felére tegyünk aszalt szilvákat, hajtsuk rá a másik felé és az egészet göngyöljük baconbe. Ha nem állna meg, fogpiszkálóval rögzíthetjük.
– Tegyük sütőtálba a húsokat, öntsünk alá kevés olajat és alufólia alatt süssük 160 fokon 20 percig.
– Ezután vedjük el róla a fóliát és pirítsuk meg.
– Rizzsel, zöldségkörettel tálalhatjuk.
Köret: Zelleres burgonyapüré
Hozzávalók:
- 20 dkg burgonya
- 20 dkg zeller
- vaj vagy tejszín
- só
Így készítsd el:
– A burgonyát és a zellert megpucoljuk, együtt puhára főzzük.
– Ha megpuhult, tejszínnel vagy vajjal pürésítjük, sózzuk, borsozzuk.
Desszert: Zserbógolyó
Hozzávalók:
- 10 dkg darált dió
- 15 dkg kekszmorzsa
- 17 dkg sárgabarack lekvár
- 20 dkg étcsokoládé
- 1 evőkanál olaj
Így készítsd el:
– A kekszet és a diót összekeverjük, majd hozzáadjuk a lekvárt is.
– Dió méretű golyókat formálunk belőle, betesszük őket a hűtőbe, hogy megdermedjenek.
– Az étcsokoládét az olajjal vízgőz felett megolvasztjuk, belemártjuk a golyókat és hagyjuk megdermedni a csokimázt. Még mielőtt a csoki megszilárdul a golyókon, darált diót szórhatunk rá díszítésnek.