1. Sütőtök
A sütőtök szép, narancssárga színű ,mivel hogy tele van béta-karotinnal. A béta-karotin egy antioxidáns, amely segíti az immunrendszert és véd a szív- és érrendszeri betegségektől. Azonban a béta-karotin csak akkor változik A-vitaminná, ha hőkezeljük!
Tehát, ha szereted a sütőtököt, akkor hajrá! Irány a sütő!
2. Spenót
A spenót tele van vassal és vitaminokkal, és az egyik legjobb zöldség, amely segít növelni a vörösvértest-számot.
Azonban nyersen nehéz felszívódni az általa kínált vasat. Viszont, ha a spenótot megfőzzük, a vas könnyebben felszívódik és szervezetünk hatékonyabban tudja hasznosítani.
3. Paradicsom
A paradicsomok nagyon egészségesek, mivel tele vannak C-vitaminnal és antioxidánsokkal.
Azonban a paradicsomban található likopin csak akkor szívódik fel, ha hőkezelésnek vetjük alá a zöldséget.
Tehát, ha szereted a paradicsomot, akkor készítsd el szószként vagy főzött ételekbe, hogy a likopin teljes egészében ki tudjon bontakozni.
4. Répa
A répa tele van rosttal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Azonban nyersen nehéz emészteni, és sokak számára a rosttartalma miatt túlságosan kemény.
Ha azonban megfőzzük a répát, akkor a rostok lágyabbak lesznek és szervezetünk könnyebben tudja hasznosítani a tápanyagokat.
5. Brokkoli
A brokkoli tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal, és nagyon jól jön az immunrendszerünknek.
Azonban a brokkoli nyersen fogyasztva, nehéz emészteni, és sokak számára kihívást jelent. Ha a brokkolit főzzük, akkor a rostok