Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Az öt zöldség, ami egészségesebb főve, mint nyersen!

Dátum: 2023-05-12 / Írta: Budai István / Látták: /

Szereted a zöldségeket? Te is azt gondolod, hogy nyersen a legtáplálóbbak? Nos, lehet, hogy meg kellene változtatnod a hozzáállásodat! Az igazság az, hogy néhány zöldség egészségesebb, sütve, vagy főzve!




  • 1. Sütőtök

    A sütőtök szép, narancssárga színű ,mivel hogy tele van béta-karotinnal. A béta-karotin egy antioxidáns, amely segíti az immunrendszert és véd a szív- és érrendszeri betegségektől. Azonban a béta-karotin csak akkor változik A-vitaminná, ha hőkezeljük!

    Tehát, ha szereted a sütőtököt, akkor hajrá! Irány a sütő!

    2. Spenót

    A spenót tele van vassal és vitaminokkal, és az egyik legjobb zöldség, amely segít növelni a vörösvértest-számot.

    Azonban nyersen nehéz felszívódni az általa kínált vasat. Viszont, ha a spenótot megfőzzük, a vas könnyebben felszívódik és szervezetünk hatékonyabban tudja hasznosítani.

    3. Paradicsom

    A paradicsomok nagyon egészségesek, mivel tele vannak C-vitaminnal és antioxidánsokkal.

    Azonban a paradicsomban található likopin csak akkor szívódik fel, ha hőkezelésnek vetjük alá a zöldséget.

    Tehát, ha szereted a paradicsomot, akkor készítsd el szószként vagy főzött ételekbe, hogy a likopin teljes egészében ki tudjon bontakozni.

    4. Répa

    A répa tele van rosttal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Azonban nyersen nehéz emészteni, és sokak számára a rosttartalma miatt túlságosan kemény.

    Ha azonban megfőzzük a répát, akkor a rostok lágyabbak lesznek és szervezetünk könnyebben tudja hasznosítani a tápanyagokat.

    5. Brokkoli

    Broccoli.

    A brokkoli tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal, és nagyon jól jön az immunrendszerünknek.

    Azonban a brokkoli nyersen fogyasztva, nehéz emészteni, és sokak számára kihívást jelent. Ha a brokkolit főzzük, akkor a rostok

    Szólj hozzá