Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Az öt legszörnyűbb étel, amit magadba tömsz

Dátum: 2014-12-28 / Írta: Budai István / Látták: 3164 /

Már-már közhely arról beszélni, hogy mi az egészségtelen és miért, illetve hogy ne egyél ilyen ételeket, mert leendő krónikus betegségeidnek szolgáltatod a táptalajt. S mivel közhely, ezért többnyire nem is foglalkozunk a kérdéssel, mondván, hogy ma alig akad olyan étel, amire ne mondaná azt a dietetikus, vagy a táplálkozási szakértő, hogy ártalmas. Mi pedig ugyanúgy rohangálunk tovább az utcán ügyes-bajos életünket üldözve, kezünkben kólával és pizzaszeletekkel, ereinkben pedig az időzített bombával.




  • Hidrogénezett növényi olajok felhasználásával készült élelmiszerek

    Szinte minden alkalommal beviszel a szervezetedbe egy keveset (vagy épp egyáltalán nem egy keveset), ha gyorsétteremben eszel. De nem csak a hasábburgonya van telepumpálva hidrogénezett növényi olajokkal, de lényegében minden olyan készétel is, mint a levesporok, vagy a salátaöntetek. A háztartás legszörnyűbb, ám sajnos állandó vendége ebből a csapatból a margarin.

    Előre fagyasztott péksütemények

    A fölösleges szénhidrát bevitel állatorvosi lovának tekinthető valamennyi pogácsa, grissini és miegymás, amit manapság (viszonylag) fillérekért vásárolhatunk úton-útfélen. Hidrogénezett növényi olajágyon kisütött műanyagról van szó, mely még akkor is kerülendő, ha minden bizonnyal minőségi alapanyagok felhasználásával készült, hiszen aki napi rendszerességgel iktatja be reggeliként, vagy tízóraiként az ilyen „péksütemények”, szénhidrátbombák fogyasztását, az a cukorbetegség, a kóros elhízás és a szív- és érrendszeri megbetegedések jelentős részének is kiteheti magát.

    Szénsavas üdítőitalok

    Nagy divat az energiaital, pedig kávé helyett fogyasztani egész egyszerűen életveszélyes a szívre nézve. De minden más szénsavas üdítő is mérgezi az embert, ha rendszeresen fogyasztja, még akkor is, ha cukormentes, hiszen az édesítőszerek bár kivonják a cukrot az italból, rengeteg egyéb kártékony hatással helyettesítik a cukor negatívumait.

    Gyors éttermi ételek

    Ezekkel az a baj, hogy olcsó és rossz minőségű alapanyagokból és rengeteg hidrogénezett olaj felhasználásával készülnek, s az esetek többségében kombinálva jelennek meg a gyorsfagyasztott kenyérfélékkel. Mindemellett nyomokban sem tartalmaznak olyat, amire a szervezetnek szüksége volna (nyomelemek, rostok, vitaminok).

    Chips-félék

    A chipsek, a krékerek és a kategória hasonló képviselői magukban hordoznak szinte minden olyan tulajdonságot, mely ahhoz kell, hogy egy étellel kapcsolatban bátran alkalmazhassuk az ártalmas jelzőt. Rendszeres fogyasztásuk emésztési zavarokat okozhat akár rövid távon is.

    Minden persze nem azt jeleni, hogy soha ne együnk, vagy igyunk ilyen típusú élelmiszereket. Csupán arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy ezek az ételek nem alkalmasak arra, hogy érdemleges, hétköznapi fogyaszthatóságú ételekként gondoljunk rájuk.

    Szólj hozzá