Napjainkra azonban olyannyira elfogadták már a nagy gyártók is, hogy nem csak stevia-tartalmú édesítőszereket, hanem belőle készült rágókat, édességeket és üdítőitalokat is forgalmaznak.
A stevia mint cukorpótló
Levelei 30-szor édesebbek a cukorrépánál, a belőlük készült kivonat viszont akár 300-szor erősebb édesítő hatást tudhat magáénak. Édes íze lassabban alakul ki és tovább tart mint a cukoré, nincs mellékíze, csak akkor érezhetünk utóízként kesernyéset, ha nagy mennyiségben fogyasztjuk.
A stevia kivonata nagyszerűen alkalmazható főzéshez is, mert a melegítés során nem bomlanak el az édes ízt okozó vegyületei.
A stevia feltűnése a modern táplálkozásban azért is óriási jelentőségű, mert az ipari gyártók által kínált cukor-alternatívák rendkívül károsak az egészségre, és bár a legtöbben fogyni vágyók alkalmazzák ezeket, megfigyelések igazolják, hogy maguk ezek az édesítőszerek is hozzájárulhatnak az elhízáshoz.
A stevia levele és kivonata sem tartalmaz kalóriát, ugyanakkor számos olyan ásványi anyagot igen, amire a szervezetünknek nagy szüksége van (vas, magnézium, kálium, cink, mangán, kobalt, foszfor, cézium).
A stevia a vércukorszintet nem befolyásolja (sőt, egyes megfigyelések szerint növeli a glükóz-toleranciát), viszont jó hatással van a hasnyálmirigyre, emiatt a fogyasztása a cukorbetegek számára kifejezetten előnyös.
Mindenki számára fontos információ, hogy a stevia – a cukorral ellentétben – nem okoz fogszuvasodást (és még számos más romboló hatást a szervezetben, amit a cukornak tulajdonítanak). Sőt a száj higiéniájának fenntartásához kifejezetten hozzájárul, hiszen elpusztítja a nyálkahártyán található és nem odavaló baktériumokat. Gyógyítja a száj nyálkahártyáján keletkezett gyulladásokat, sebeket és az ezeken kialakult fertőzéseket és fekélyeket.
A stevia mint gyógynövény
A steviának számos pozitív hatása van a testünkre, csökkenti a „rossz” koleszterin szintjét a vérben, ezáltal megelőzi az érelmeszesedést és hozzájárulhat a vérnyomásproblémák kialakulásának megelőzéséhez.
Javítja a vérkeringést (különös tekintettel a periférikus és mikrokeringésre), és az egyes szöveteink vérellátását, ennek több kellemes következménye is van: gyorsítja a sebgyógyulást, javítja a sejtek oxigéncseréjét, megelőzi az öregedést, növeli az emésztőrendszer hatékonyságát.
Immunerősítő és méregtelenítős hatása megerősíti a szervezetünket, fertőtlenítő hatása kiváló pl. a megfázás vagy más vírusos megbetegedések esetén. Fokozza a belső elválasztású mirigyek munkáját, és erősíti a húgyutakat.
Külsőleg sebek gyógyítására használták, amelyre fertőtlenítő és vérellátás-javító tulajdonságai miatt hivatott. Kozmetikai szerekben is alkalmazzák.
A védekezőrendszerünkre gyakorolt jó hatás, és szervezetünk táplálása révén jó hatással lehet az allergiások tüneteire is.
Számos diétában megállja a helyét, nem csak a fogyókúrákban a kalóriamentessége miatt, hanem pl. a Paleolit étrendben is, amely a cukorfogyasztást nem javasolja.
Lúgosító hatása miatt a lúgosító étrendnek is oszlopos tagja lehet. Májvédő és méregtelenítő hatása miatt méregtelenítő diétáknak is kiváló eleme.
A stevia mint zöld növény
Az őszirózsafélék családjába tartozó évelő növény hazákban is megél, így bátran tarthatjuk fűszernövényként otthon is. Tavasztól őszig szereti a szabad földet is, de télen be kell hozni, mert a fagyot nem tűri. Jó hír, hogy kártevője hazánkban nincs.
A növény leveleit le kell forrázni, és az így kapott „szirupot” alkalmazhatjuk édesítésre. 2 dl vízhez egy evőkanál szárított levél szükséges, az ételeinkbe való adagolást azonban ki kell tapasztalni.
A forrázatot hűtőben kell tartani és nem érdemes belőle túlságosan sokat csinálni – bár említettük a növény fertőtlenítő hatását – hosszú tárolás során a folyadék „megbuggyanhat”.