Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Az eredeti csevap receptje, ahogy Szerbiában készítik

Dátum: 2019-01-29 / Írta: Budai István / Látták: 33581 /

Amikor egy étel “eredeti”, legautentikusabbnak mondható receptjét keressük, azzal nem árt tisztában lennünk, hogy a legtöbb esetben ilyen nem létezik. Természetesen, vannak olyan, ma már hagyományosnak mondható verziói az ételeknek, melyek nem tartalmazzák a modern idők újításait, de ezekről is elmondható, hogy régen is többféleképpen készítették őket. • A csevapcsicsa eredeti receptje után böngészve sem találunk két egyforma változatot, de a következő recept mégis az igazi, hagyományos elkészítési módját adja vissza ennek a régi szerb ételnek.

  A csevap esetében a titok a húsokban rejlik elsősorban. Ennek az ételnek alapvetően megadta a különlegességét, hogy hagyományosan 3 féle húsból készítették: marha-, sertés- és bárányhúst is felhasználtak hozzá. Fűszerezés tekintetében a csevapcsicsa nem kíván meg különösebb extrákat, só, bors, vöröshagyma kerüljenek bele.

  Sokan az eredeti verzió elengedhetetlen hozzávalóinak tekintik a paradicsomot és a pirospaprikát is, ám ezek valójában nem az autentikus csevap hozzávalói.

  Amire még érdemes odafigyelni, az a felhasznált húsok minősége és aránya. Az eredeti recept szerint a sertés- és a birkahús mennyisége együttesen kell, hogy kitegye a marhahús mennyiségét (pl. 25 dkg-25 dkg-50 dkg). Illetve, friss húsokból készítsük el a csevapot, különben kellemetlenül kemény lesz a végeredmény. A legjobb ajvárral és hagymasalátával kínálni.

  Hozzávalók:

  1. 50 dkg darált marhahús
  2. 25 dkg darált sertéshús
  3. 25 dkg darált birka- vagy bárányhús
  4. 3 gerezd fokhagyma
  5. 50 ml víz
  6. 3-4 kávéskanál só
  7. 1-3 kávéskanál bors

  Így készítsd el!

  A vízben megfőzzük a fokhagyma gerezdeket, hozzákeverjük a darált húsokhoz, majd sózzuk, borsozzuk. 5-10 percig alaposan dolgozzuk össze a húsos masszát, ha kell közben fűszerezzük még. Tekerjük fóliába, majd egy éjszakára tegyük a hűtőbe. Másnap formázzunk belőle kis rudakat, majd olajban vagy grillen süssük meg.

  Szólj hozzá

  Ajánlott cikkek