Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Az endorfin tartalmú ételek fokozzák a boldogság érzeted

Dátum: 2014-05-10 / Írta: dietamegoldasok.hu / Látták: 3333 /

Az endorfinok fehérjék, amelyek az agyalapi mirigyben termelődnek. Az agyunk önmagától is előállítja az endorfinokat fájdalom, vagy félelem esetén. Az endorfinok hatalmas fájdalomcsillapító erővel bírnak. Súlyos sérülések esetén nem egyszer hallhattunk olyat, hogy a sérült szinte euforikus állapotba került, ez többek között az endorfinok hatása miatt történik így. Ezen felül viszont jó kedvünk is lesz tőlük, ezért nevezik „boldogság hormonnak”.

Az endorfinok termelődése nem csak fájdalom érzet esetén fokozódik. Izgalmi állapot esetén is növekszik az endorfin termelésünk, például egy rémisztő film megnézésekor. A sport esetében is hasonló a helyzet. A futás és más aktív sportok is növelik az endorfinok termelését. Ezért nem csoda, hogy az élsportolók fáradhatatlanul edzenek.

A boldogsághormon termelődését az étkezésünkkel is befolyásolhatjuk! Amikor nem a legjobb a hangulatunk, vagy stresszesek, ingerültek vagyunk, egy kis édesség csodákra képes!

Nem hiába szegik meg a nők oly gyakran a diétát, mondván a szomorúságra a legjobb gyógyír a csokoládé. A süteményekben, a csokoládéban és a fagylaltokban található kakaó, illetve cukor serkenti az endorfinok termelődését. Ennek köszönhetően hamar boldogabbak, nyugodtabbak leszünk a fogyasztásuk következtében. Természetesen nem kell egy tábla csokoládét felfalni ahhoz, hogy boldogabbnak érezzük magunkat.

A csípős ételek is hasonló hatással vannak a testünkre. Amikor csilit, vagy más csípős fűszert tartalmazó ételt fogyasztunk, az agyunk rögtön fokozott endorfin termeléssel reagál az enyhe fájdalomérzetre, ami a szánkban érzünk. A csípős ételek fogyasztása viszont csak mértékkel ajánlott, mert nagy mennyiségben nagyon megterhelik az emésztésünket!

A magas cukortartalmú gyümölcsök, mint a szőlő és a banán is hozzájárulnak a boldogságérzetünk növeléséhez. Ezeket is érdemes fogyasztani rosszkedv esetén!

Láthatjuk, hogy könnyedén „boldogabbá ehetjük” magunkat, ha éppen szomorúak, vagy feszültek vagyunk. A fogyókúrának nem tesz jót, de amikor úgy érezzük, elegünk van a mindennapokból és a gondokból, akkor még mindig jobb ha a természetes boldogsághormon növelő finomságok mellett döntünk, mintsem az egészségtelen pótcselekvések mellett, mint a dohányzás, vagy az alkohol fogyasztás.

Szólj hozzá

Ajánlott cikkek