1. Tárházát tartalmazza a B-vitaminoknak
A B-vitaminok széles skálája megtalálható benne, így a B1-, B2-, B3-, B6- és B12-vitamin is. Ezeknek köszönhetően energiát ad, fokozza az immunműködést, segíti a vörösvérsejtek képződését, jót tesz a bőrnek és a hajnak, az idegrendszernek és az anyagcserének. A B12-vitamin az élesztő egyik legértékesebb összetevője, hiszen azon kevés ételek közé tartozik, melyek ezt a tápanyagot vegetáriánusok és vegánok számára is biztosítani tudják.
2. Támogatja az emésztést
Az élesztő remek probiotikum, mellyel megteremthetjük bélflóránk egészséges egyensúlyát. A benne lévő emésztőenzimek antibiotikum szedése mellett is óvják az emésztőrendszer épségét, ezáltal pedig nem csak az emésztési folyamatra gyakorolnak jótékony hatást, de magára az immunrendszerre is.
3. Stabilizálja a vércukorszintet
Az élesztő alacsony glikémás élelmiszer, ami segít a vércukorszint szabályozásában. Ez jobb energiaszintet, kevesebb sóvárgást, jobb alvást és az anyagcsere betegségek esélyének csökkentését eredményezi.
4. Egészségesebbé teszi a hajat, a bőrt, a körmöket
Fogyasztásával a köröm, a haj és a bőr jut fontos tápanyagokhoz, de az élesztőt a szépségápolási rutinunk részeként külsőleg is alkalmazhatjuk. Kiváló arc- és hajpakolások készíthetük belőle, melyekkel kezelhetjük a hajhullást, a pattanásokat, feszesítjhetjük a bőrt.
5. Csökkenti a koleszterinszintet
Az élesztő béta-glükánt tartalmaz, egy olyan rostot, ami bizonyítottan rendelkezik koleszterincsökkentő hatással.
6. Sok antioxidánst tartalmaz
Sejtvédő antioxidánsokban is bővelkedik az élesztő, elsősorban glutation található benne nagy mennyiségben. Ez nem csak óvja a sejteket, de segíti a méreganyagok távozását is a szervezetből. A glutation pótlása az életkor előrehaladtával egyre fontosabb, az élesztő fogyasztásával pedig hozzájuthatunk.