Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Az alváshiány is lehet a plusz kilók oka

Dátum: 2014-05-13 / Írta: dietamegoldasok.hu / Látták: 245 /

A kialvatlanság a feszültség egyik oka, de efelett akár elhízáshoz is vezethet! Amennyiben nem pihenjük ki magunkat rendesen és így folyamatosan alváshiánnyal küszködünk, akár komoly betegségek is lehetnek a következmények!

Ha nem szánunk kellő időt az alvásra, a szervezetünk egyensúlya, a bioritmusunk felborul. Ilyenkor a szervezetünk minden más módszert megpróbál „bevetni”, hogy a kialvatlanság miatt fellépő energiahiányt, koncentrációs zavarokat, fáradtságot valahogyan tompítsa.

Amennyiben hosszabb ideje nem aludtuk ki magunkat rendesen és folyamatosan fáradtak vagyunk, a szervezetünk nagyobb mennyiségű kalóriát igényel, hogy valahogyan pótolja az energiaszükségleteit.

Az édesség utáni vágy is normális ebben az esetben, hiszen az édességeknek magas a cukortartalmuk. Ennek köszönhetően megnövelik a vércukorszintünket, amitől hirtelen élénkebbek és fittebbek leszünk. Ez az állapot viszont csak rövid ideig tart, így akár 1-2 óra múlva előfordulhat, hogy már a következő nassolni valót kívánjuk. Az anyagcserénk lassul, így az ételek feldolgozása is nehezebb és a súlyfelesleg is könnyebben kialakul.

A vitamindús étkezés segíthet a fáradtság érzet leküzdésében, de hosszútávon ez sem jelent megoldást és nem helyettesíti az alvást! A szervezetünk minél fáradtabb, annál inkább küzd az álmossággal járó tünetek ellen. Azt viszont ne felejtsük el, hogy hiába érezzük magunkat üdébbnek, ha a szervezetünk eközben fáradt.

Ezért ha nem szeretnénk elhízni, vagy szeretnénk megőrizni az alakunkat, érdemes időt szakítanunk rá, hogy kialudjuk magunkat! Ahhoz, hogy a szervezetünk jól működjön és az anyagcserénk élénk legyen, elengedhetetlen az alvás.

Láthatjuk, hogy az alváshiány következtében több táplálékot igényelhet a szervezetünk, de az édesség utáni vágyunk is megnövekedhet. Egy bizonyos ponton az étkezés már csak pótcselekvés, hiszen az étkezéstől valamelyest csökken az álmosság érzetünk is. Ezt bizonyítja az is, hogy teli gyomorral nem könnyű elaludni és ha sikerül, akkor is nyugtalanabb az éjszakánk.

Ha nem is jut időnk minden nap 8 óra alvásra, próbáljunk meg minél többet pihenni. A kialvatlanságnak sokkal komolyabb következményei is lehetnek, mint a falánkság és az elhízás!

Szólj hozzá

Ajánlott cikkek