Friss almahéj
Biztos te is hallottál már a gyümölcssavas hámlasztásról. Ugyanezeket a gyümölcssavakat az almában is szép számmal meg lehet találni, és az alkalmazás egyik legegyszerűbb módja, ha fogod a lehámozott almahéjat és a bőröd szokásos letisztítása után a belső felével átkened az arcod. Pár perc múlva mosd le tiszta vízzel, majd használj hidratáló krémet!
A friss almahéjban található savak ugyanúgy viselkednek, mint az ecet, ha az edények tisztításáról van szó. Ha elszíneződtek a lábosaid, tegyél almahéjat beléjük, öntsd fel őket vízzel és tedd a tűzre. Ha felforrt, zárd el, majd hagyd állni kicsit. Ha kívül is foltos, a kihűlt almahéjas vízbe márts törlőkendőt és töröld át az edényt kívül is.
Szereted a kekszeket, de utálod, ha olyan kemény, hogy elvásik benne az ember foga? Tedd az édességet dobozba, és rakj mellé frissen hámozott almahéjat! Néhány óra múlva a süti megszívja magát az almaillatú nedvességgel és nem csak megpuhul, de még finomabb lesz.
Ha van a családban olyan, aki pipázik vagy kézzel csavart cigarettát szív, biztos örülni fog a tippnek, amivel nem csak megőrizheti a dohány nedvességtartalmát és aromáját, hanem még fokozhatja is azt. Tedd a dohányt légmentesen záró dobozba és tedd mellé az almahéjat. Nem kell kivenni, tárold így, amíg van belőle, és élvezd a frissességét!
Friss almahéjból házilag készíthetsz almaecetet. Az almaecet kiváló tisztító és bőrápoló szer, de elfogyasztva az élettani hatásai is pótolhatatlanok. Ne aggódj, nincs az elkészítésével sem macera: a keletkezett almahéjat tedd egy befőttesüveg aljára, majd öntsd le cukros vízzel, ahol a cukor-víz aránya egy a tízhez. A víz lepje el a héjakat. Takard le a befőttesüveg száját gézzel, hogy levegőzni tudjon, de ne pottyanhasson bele semmi. Kb. 10 nap múlva kell leszűrni, és kész is a friss és természetes almaecet.
Száraz almahéj
Ha a frissen hámozott almahéjat tiszta konyharuhán elterítve (vagy sütőben, a legalacsonyabb hőfokon, résnyire nyitott ajtónál) kiszárítod, ízletes almachipset kapsz. Az egészséges nassolnivaló még tovább turbózható, ha kisebb darabokra vágod és csokiba mártod, vagy tálcán elterítve csokit csurgatsz rá. Ha nem akarod fokozni a kalóriabevitelt, akkor törd össze mozsárban vagy aprítóban és keverd a müzlidhez, kásádhoz vagy szórd salátára!
Ha összetöröd, ízesítőként – mondhatni fűszerként – sütemények tésztájába is keverheted, hiszen az almahéj szárítva hosszan megőrzi aromáját, és a beltartalmi anyagait is. Az alma héja tele van az emésztéshez rendkívül fontos vízben oldhatatlan növényi rostokkal. Érdemes az almahéjat mindenféle formában a lehető legtöbb módon fogyasztani, hiszen nemrég derült fény rákellenes hatásaira. A kutatások szerint nagyjából egy tucatnyi tumorellenes vegyületet tartalmaz, amelyek gátolják a sejtszaporodást, vagy esetenként el is pusztítják a degenerált sejteket.
A kiszárított almahéjból teát is készíthetsz. Fekete teához is keverheted, ebben az esetben illatos és aromás „házi ízesítésű teát” kapsz, de kiváló alapanyag valódi gyümölcstea elkészítéséhez is. Ha házilag aszalt meggyel, cseresznyével, eperrel vagy hibiszkusz-virággal, fahéjjal, gyömbérrel vagy más kedvelt gyógynövénnyel összekevered, csodálatos, egyedi ízű teakeveréket készíthetsz, amelyet melegen és hidegen is elfogyaszthatsz. Hidegen darabolhatsz bele friss gyümölcsöket is, vagy facsarj bele citrusleveket.
Az almahéj tea kiváló hurutoldó, előnyösen hat a téli megfázások idején, így arra az időszakra érdemes esetleg szárított hársfavirággal és/vagy bodzavirággal is elkeverni. Még karácsonyi ajándékot is fabrikálhatsz belőle, ha családtagjaid ízlését ismerve készíted el a keveréket, majd szép üvegekbe töltöd a finom és természetes teát.
Az almahéjból készült teának aránylag hosszú ideig kell forrázás után állnia, kb. 10 perc után megfelelő arra, hogy leszűrd és „tálald”.