1. Táplálja a testet
A különböző hatásoktól eltekintve az alma egyik legértékesebb tulajdonsága, hogy úgy, ahogyan van, hasznos a szervezetünk számára. Igen tápláló gyümölcs, egy közepes almában 95 kalória, 4 g rost, a napi C-vitamin szükséglet 14%-a, kálium, K-vitamin, mangán, réz, A-, B1-, B2-, B6- és E-vitamin van. Ha megeszel egy közepes méretű almát, az nagyjából megfelel másfél bögre egyéb gyümölcs tápanyagtartalmának (egy 2000 kalóriás étrendben naponta 2 bögre gyümölcs elfogyasztása ajánlott, tehát 2 almával ezt bőven fedezni tudod).
2. Szívbarát
Az almában oldható rostok vannak, melyek megtisztítják az ereket a lerakódásoktól. Ezzel a koleszterinszintet csökkentő hatásával az alma nagyban csökkenti a szívbetegség kockázatát. A benne lévő polifenolok pedig a magas vérnyomás ellen hatnak, ezzel csökkentve a stroke esélyét.
3. Segíthet a fogyásban
Manapság egyre többek számára okoz gondot a nem ideális testsúly. Hogy egészségesek legyünk, elengedhetetlen leadni a plusz kilókat, amiben az alma sokat segíthet. Teszi ezt magas rost- és víztartalma segítségével. Úgy jóllaksz tőle, mintha teleetted volna magad, miközben egyetlen felesleges kalóriát sem fogyasztottál, csak értékes tápanyagokat. Egy kísérlet eredménye szerint azok, akik étkezés előtt megettek egy almát, átlagosan 200 kalóriával ettek kevesebbet, mint akik nem fogyasztottak almát.
4. Jót tesz a csontoknak
Azt tudjuk, hogy a zöldségek és a gyümölcsök hasznosak a csontok számára, de egy tanulmány szerint az alma különösen élen jár ebben. Egy kísérletben kimutatták, hogy azoknál a nőknél, akik minden étkezéshez fogyasztottak almát valamilyen formában, jóval kevésbé volt kimutatható a csontritkulás, mint azoknál, akik mellőzték az almát az étrendjükben.
5. Csökkenti a cukorbetegség kockázatát
Számos tanulmányban kutatták az alma és a cukorbetegség kockázata közti kapcsolatot. Az eredmények pedig lenyűgözőek: ha naponta csak 1 almát eszel meg, a cukorbetegség kialakulásának esélye már attól is 28%-kal csökken ahhoz képest, mintha ritkábban vagy egyáltalán nem fogyasztanál almát. Lehetséges, hogy a benne lévő polifenolok segítenek a hasnyálmirigy béta-sejtjeinél bekövetkező szövetkárosodás megelőzésében. Ezek a béta-sejtek termelik az inzulint és 2-es típusú cukorbetegségnél gyakran szenvednek károsodást.