Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Az 5 legnépszerűbb pizza feltét

Dátum: 2023-05-08 / Írta: Budai István / Látták: /

A pizza az egyik legnépszerűbb olasz ételek közé tartozik, és számos ínycsiklandó feltéttel lehet készíteni. Az olaszok általában egyszerű, de minőségi alapanyagokat használnak, és minimális feltétekkel készítik el a pizzájukat, hogy azok íze kiemelkedő legyen. Az alábbiakban az 5 legnépszerűbb pizza feltétet mutatjuk be, amelyekkel valódi ínyenc pizza élményt varázsolhatsz az asztalra!




  • 1. Margherita

    A Margherita az egyik legismertebb és legnépszerűbb pizza feltét, amelynek alapja a San Marzano paradicsom, a friss mozzarella és a friss bazsalikom. Ez a pizza hagyományosan az olasz trikolór színeit képviseli, a pirosat, a fehéret és a zöldet. A paradicsomszósz egyedülálló gazdagsággal és ízzel rendelkezik, amelyet a friss mozzarella tökéletesen kiegészít. A friss bazsalikom pedig frissességet ad az ételnek.

    2. Capricciosa

    A Capricciosa egy másik népszerű pizza feltét, amelyben a paradicsomszósz és a mozzarella tetejére sonka, gomba, articsóka és olajbogyó kerül. Ez a feltét kombinálja az édes, a sós és a savanyú ízeket, amelyeket az olasz konyha annyira kedvel. Az articsóka és az olajbogyó erős ízvilága és textúrája különösen izgalmas.

    3. Diavola

    A Diavola pizza feltét csípős szalámiból, paradicsomszószból és mozzarellából áll. Ez az ízesítés különösen intenzív, és a csípős szalámi pikáns ízét az alapok egyszerűsége kiemeli. A pizza pikantériája azonban nem túl erős, így mindenki számára élvezhető marad.

    4. Quattro Formaggi

    A Quattro Formaggi pizza négyféle sajtból készül: mozzarella, gorgonzola, pecorino és parmezán. Ez a pizza a sajtok intenzív és különleges ízére épít, és nagyszerű lehetőséget ad azoknak, akik a sajtok szerelmesei. A sajtok variálhatók a sajt szerelmeseinek ízlése szerint, de a mozzarella marad a legfontosabb alap.

    5. Prosciutto e Funghi

    A Prosciutto e Funghi pizza feltét sonkával és gombával készül. Ez a pizza a sonka és a gomba ízének tökéletes kombinációja. A sonka édes és sós íze jól párosul a gomba semleges és földes ízével. Ez a pizza feltét különösen ízletes, és az olasz konyha egyik legnépszerűbb étele.

    6. Marinara

    A Marinara pizza feltét a Margherita-hez hasonlóan alapszintű. A paradicsomszósz és az oregánó alapján egy tradicionális olasz ízvilágot kapunk. A különbség abban rejlik, hogy az alap szószon kívül nincs más feltét a pizzán. Ez a pizza feltét az egyszerűség kedvelőinek ajánlott, akik a paradicsom és az oregánó ízét szeretik a legjobban.

    Az olasz pizzafeltétek hagyományosan egyszerűek és minőségi alapanyagokra épülnek. Azonban lehetőség van kísérletezni és változatosságot vinni a pizza elkészítésébe. Az előző lista csak néhány lehetőséget mutat be az olasz pizza feltétek közül, amelyekkel változatos és izgalmas ízvilágot hozhatsz létre a következő pizza készítésénél.

    Pizza tészta recept:

    Hozzávalók:

    1. 50 dkg liszt
    2. 300 ml langyos víz
    3. 12 g élesztő
    4. 2 lapos ek só
    5. 0,5 kk cukor

    A feltét:

    1. 40 dkg mozzarella
    2. 50 dkg friss meghámozott áttört paradicsom
    3. olívaolaj
    4. bazsalikom

     

    Elkészítése:

    Egy kevés langyos vízbe beletesszük a 0,5 kávés kanál cukrot és  felfuttatjuk benne az élesztőt.

    Az átszitált liszthez adjuk a sót, az élesztős vizet és a maradék langyos vizet. Jól összedolgozzuk (legalább 10 perc), amíg sima lesz a tésztánk, nem ragacsos.

    Letakarjuk egy nedves konyharuhával és langyos helyen 2 órán át kelesztjük. Ha megkelt 25 dkg-os cipókra osztjuk és lefedjük folpakkal. Egy pár lyukat szúrunk rá fogpiszkálóval és 3 órán keresztül kelesztjük.

    Ha letelt a 3 óra kinyújtjuk a pizzát a kezünkkel, úgy hogy a közepe vékony legyen a széle egy kicsit vastagabb. A paradicsomot fűszerezzük a bazsalikommal, majd a pizzára öntjük. Szeletelünk rá mozzarellát és megöntözzük egy kevés olíva olajjal.  Előmelegített sütőben 250 fokon negyed óráig sütjük.

    Szólj hozzá