1. Margherita
A Margherita az egyik legismertebb és legnépszerűbb pizza feltét, amelynek alapja a San Marzano paradicsom, a friss mozzarella és a friss bazsalikom. Ez a pizza hagyományosan az olasz trikolór színeit képviseli, a pirosat, a fehéret és a zöldet. A paradicsomszósz egyedülálló gazdagsággal és ízzel rendelkezik, amelyet a friss mozzarella tökéletesen kiegészít. A friss bazsalikom pedig frissességet ad az ételnek.
2. Capricciosa
A Capricciosa egy másik népszerű pizza feltét, amelyben a paradicsomszósz és a mozzarella tetejére sonka, gomba, articsóka és olajbogyó kerül. Ez a feltét kombinálja az édes, a sós és a savanyú ízeket, amelyeket az olasz konyha annyira kedvel. Az articsóka és az olajbogyó erős ízvilága és textúrája különösen izgalmas.
3. Diavola
A Diavola pizza feltét csípős szalámiból, paradicsomszószból és mozzarellából áll. Ez az ízesítés különösen intenzív, és a csípős szalámi pikáns ízét az alapok egyszerűsége kiemeli. A pizza pikantériája azonban nem túl erős, így mindenki számára élvezhető marad.
4. Quattro Formaggi
A Quattro Formaggi pizza négyféle sajtból készül: mozzarella, gorgonzola, pecorino és parmezán. Ez a pizza a sajtok intenzív és különleges ízére épít, és nagyszerű lehetőséget ad azoknak, akik a sajtok szerelmesei. A sajtok variálhatók a sajt szerelmeseinek ízlése szerint, de a mozzarella marad a legfontosabb alap.
5. Prosciutto e Funghi
A Prosciutto e Funghi pizza feltét sonkával és gombával készül. Ez a pizza a sonka és a gomba ízének tökéletes kombinációja. A sonka édes és sós íze jól párosul a gomba semleges és földes ízével. Ez a pizza feltét különösen ízletes, és az olasz konyha egyik legnépszerűbb étele.
6. Marinara
A Marinara pizza feltét a Margherita-hez hasonlóan alapszintű. A paradicsomszósz és az oregánó alapján egy tradicionális olasz ízvilágot kapunk. A különbség abban rejlik, hogy az alap szószon kívül nincs más feltét a pizzán. Ez a pizza feltét az egyszerűség kedvelőinek ajánlott, akik a paradicsom és az oregánó ízét szeretik a legjobban.
Az olasz pizzafeltétek hagyományosan egyszerűek és minőségi alapanyagokra épülnek. Azonban lehetőség van kísérletezni és változatosságot vinni a pizza elkészítésébe. Az előző lista csak néhány lehetőséget mutat be az olasz pizza feltétek közül, amelyekkel változatos és izgalmas ízvilágot hozhatsz létre a következő pizza készítésénél.
Pizza tészta recept:
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 300 ml langyos víz
- 12 g élesztő
- 2 lapos ek só
- 0,5 kk cukor
A feltét:
- 40 dkg mozzarella
- 50 dkg friss meghámozott áttört paradicsom
- olívaolaj
- bazsalikom
Elkészítése:
Egy kevés langyos vízbe beletesszük a 0,5 kávés kanál cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt.
Az átszitált liszthez adjuk a sót, az élesztős vizet és a maradék langyos vizet. Jól összedolgozzuk (legalább 10 perc), amíg sima lesz a tésztánk, nem ragacsos.
Letakarjuk egy nedves konyharuhával és langyos helyen 2 órán át kelesztjük. Ha megkelt 25 dkg-os cipókra osztjuk és lefedjük folpakkal. Egy pár lyukat szúrunk rá fogpiszkálóval és 3 órán keresztül kelesztjük.
Ha letelt a 3 óra kinyújtjuk a pizzát a kezünkkel, úgy hogy a közepe vékony legyen a széle egy kicsit vastagabb. A paradicsomot fűszerezzük a bazsalikommal, majd a pizzára öntjük. Szeletelünk rá mozzarellát és megöntözzük egy kevés olíva olajjal. Előmelegített sütőben 250 fokon negyed óráig sütjük.