A legjobb feltételek az alma számára
Az almák a hideget (de nem a fagyot) szeretik és a viszonylag magas páratartalmat. A legtovább akkor fognak elállni, ha 0 fok körüli hőmérsékletet és 90%-os páratartalmat tudsz biztosítani nekik. A legjobb, ha sötét helyen tudod megoldani a tárolást. Ha ezeket a feltételeket mégsem olyan egyszerű előállítanod, az almákat akkor is sokáig eltárolhatod, ez csupán a maximális tárolási időt biztosítja. Még kevésbé ideális körülmények között is hónapokig élvezhető marad a kedvenc gyümölcsöd.
Melyik alma áll el a legtovább?
A legtovább a vastag héjú, kemény, savanykás almák állnak el. Ezek a fajták 6 hónapig vagy akár 1 évig is eltárolhatók. Mielőtt elteszed őket, alaposan válogasd át és csak a hibátlan szemeket tárold el. Ha sérülés látható az almán, inkább ne tedd az ép gyümölcsök közé, mert hamarabb megromlanak tőle.
Az alma hosszútávú tárolása pince nélkül
Régen szinte minden házban volt pince, így a zöldsége, gyümölcsök tárolása nem okozott különösebb problémát a háziasszonyoknak. Manapság azonban másként kell ezt megoldani. A legjobb, ha egy hűvösebb helyiséget választasz, pl. a garázst vagy a ház legkevésbé fűtött helyiségét.
A tárolásnál fontos, hogy miután kiválogattad az eltenni kívánt almákat, még az egészséges darabok se érjenek egymáshoz. Mindegyiket egyenként csomagold újságpapírba (ehhez fényes újságpapírt sose használj, mert az nagyobb eséllyel tartalmaz mérgező tintát és nem is védi ugyanúgy az almát). Újságpapíron kívül használhatsz papírtasakot és papírtörlőt is. Ha nem szeretnéd csomagolni az almákat, azt is megteheted, hogy egy dobozt kibélelsz szalmával, fűrészporral vagy tiszta, kissé nedves homokkal. Bármelyik módszert is választod, az almát fogyasztás előtt mindig alaposan mosd meg.
A becsomagolt almákat a dobozban óvatos mozdulatokkal rétegezd egymásra, nehogy pakolás közben sérüljenek meg. Szerencsésebb erre a célra több kisebb, mint egy nagyobb dobozt használni, hiszen időközben könnyebben át tudod nézni az almákat, hogy valamelyik romlásnak indult-e, ha nem egy nagy dobozt kell kipakolnod.
Az almákat rendszeresen ellenőrizd és vedd ki a többi közül azokat a darabokat, melyeken a romlás jeleit véled felfedezni. Így biztosan nem is feledkezel meg arról, hogy mennyi almát tárolsz és folyamatosan fel is fogsz használni belőlük. Hetente legalább egyszer vigyél be az almákból, hogy fogyjanak és pár hónap múlva ne menjenek veszendőbe.
Az eltárolt alma ugyanolyan finom
Jó hír, hogy az alma nem csak az állagát őrzi meg a hosszú tárolás során, de a zamatát is. Mi több, talán még finomabb lesz, mint frissen!
További tippek az alma tárolásához:
– A boltban vásárolt almát kisebb eséllyel fogod tudni hónapokig eltartani, hiszen azt már eleve tárolták egy ideig, mielőtt te megvásároltad.
– Almát sose fagyassz le, hiszen magas víztartalma miatt felolvasztva gyakorlatilag élvezhetetlenné válik.
– Az almákat egyéb zöldségektől és gyümölcsöktől távolabb tartsd, mert olyan gázokat bocsátanak ki, melyektől a többi zöldség és gyümölcs érési folyamata felgyorsul. Ha éppen ez a célod, mert éretlen avokádót vagy banánt vettél, akkor az almának ezt a tulajdonságát felhasználhatod, hogy hamarabb beérjenek!