A zöld tea csodás antioxidáns forrás. Ez a tea nagy koncentrációban polifenol szerkezetű, flavonoid vegyületeket tartalmaz, ennek is köszönhetőek az egészségre való jó hatásai.
A kínai tradicionális orvostudományban már évezredekkel ezelőtt rájöttek, hogy a zöld tea számos betegség megelőzésében nagy szerepet játszhat. A daganatos betegségek megelőzésében a magas fokú antioxidáns tartalmának köszönhetően hatalmas szerepet játszik. Az antioxidánsok meggátolják a szabad gyökök kártékony hatásait, amelyek a daganatos, valamint a szív- és érrendszeri betegségek miatt is felelősek többek között.
A cukorbetegek számára kimondottan ajánlott a fogyasztása, mivel segít a vércukorszint megfelelő szinten tartásában. Ezért a cukorbetegség megelőzésében is hasznos lehet!
Hongkongi kutatók szerint a zöld tea a csontok megerősítésében is segít! A teában meglelhető epigallokatechin, nemzetközi rövidítéssel EGC, gyógyhatása a legjelentősebb a csontok tekintetében. Az EGC segít az új csontszövetek keletkezésében! Emiatt a tea fogyasztása az idősebb korosztály számára is ajánlott, akiknél sokkal gyakoribbak a csonttörések!
A zöld tea a koffein és theophillyn tartalmának köszönhetően élénkítő hatással van a szervezetre. A fogyasztása sokkal egészségesebb, mint a kávé ivás, mert a teában található anyagok felszívódása egyenletesebb, ezért a hatása is hosszabban érzékelhető és nem terheli meg olyan mértékben a szervezetet, mint a kávé. A koffeinre érzékenyeknek viszont nem ajánlott a tea délutáni fogyasztása, mert alvászavarhoz, nyugtalansághoz vezethet!
A zöld tea fogyasztása a fiatalabbaknak és az idősebbeknek is ajánlott prevenciós célokból! Napi egy-két bögre zöld tea elfogyasztásával sokat tehetünk az egészségünkért! Azt azért érdemes tudni, hogy a zöld tea akkor fejti ki igazán jótékony hatásait, ha cukor és édesítőszer nélkül fogyasztjuk, tisztán önmagában. Egy csésze langyos zöld tea a legjobb módja a felfrissülésnek!