Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

A világ legegészségesebb zöldsége

Dátum: 2015-06-23 / Írta: Budai István / Látták: 15820 /

Sajnos nem túlságosan népszerű zöldség a mi tájunkon, pedig már eddig is közismert volt, hogy gazdag beltartalmi értékei nagyon fontossá teszik a zöldségek sorában. Vitamintartalma jelentős (Béta karotin – az A-vitamin elővitaminja, B-vitamin komplex, C-vitamin, valamint a káposztafélékre jellemző K-vitamin), ásványi anyag tartalma vonzó (magnézium, kalcium, cink, vas).




  • Klorofill és fitovegyület-tartalma elősegíti a sejtek megújulását, erős antioxidáns hatással bír, javítja a vérkeringést és energetizál.

    Régóta célpontja a rákkutatásnak

    A brokkoliban többféle vegyület is megtalálható, amely biztató lehetőségeket tartogat a rákmegelőzés és a rákgyógyítás terén.
    Az egyik legfontosabb vegyülete a szulforafán, pontosabban a glükorafanin, amely a brokkoliban található enzimek hatására elfogyasztás után alakul szulforafánná.

    A vegyület daganatellenes hatású, és nem csak a rákmegelőzésben, hanem már kialakult daganatok mellett is képes hozzájárulni a gyógyuláshoz. Megakadályozza a degenerált sejtek osztódását, továbbá elősegíti az ún. apoptosist. Az aktív sejtelhalásnak is nevezett folyamat során túlélő jelzés elmaradására a sejt „öngyilkosságot követ el”, vagyis elhal.

    Továbbá a szulforanán bizonyos daganattípusok esetében (pl. emlődaganat), képes elpusztítani a daganat őssejtjeit. Erősíti a szervezet védekezőmechanizmusát a napfény káros UV-sugarai ellen, ezért a bőrrák kialakulásának kockázatát is csökkenti. A rákellenes hatása mellett gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatásai is ismertek.

    A következő fontos vegyület az indol-3-karbinol, amely elsősorban olyan daganattípusokkal szemben veszi fel a harcot, amelyek hormonális alapon alakulnak ki (mint pl. különféle nőgyógyászati rákok és az ösztrogén, illetve prosztatarák és tesztoszteron). A vegyület csökkenti az ösztrogén bomlástermékek szintjét, amelyet a tudósok rákkeltőnek találtak.

    Nem csak frissen fogyaszthatjuk

    Mind a szulforafán, mind az I3C (indol-3-karbinol) megkapható kivonat formájában, kapszulában is.

    Erre azért van szükség, mert ha már kialakult a baj, egyszerűen lehetetlen akkora mennyiséget fogyasztani, amely elég lenne a gyógyuláshoz. A kapszulák koncentrált formában tartalmazzák a hatóanyagokat, és általában brokkoliból készülnek.

    Szólj hozzá