10. Yubari királydinnye
Bár úgy néz ki, mint egy közönséges sárgadinnye, amit bármelyik üzletben megtalálsz, annál valamivel többe kerül. Különlegessége, hogy a japán Yubariból származik, az íze pedig rendkívül édes. Általában párban árulják, ára darabonként 110 dollárról indul, de akár 5000 dollárt is elkérhetnek érte. Éppen ezért nem szupermarketekben, hanem aukciókon lehet megvásárolni. Volt, aki hajlandó volt 23.000 dollárt fizetni érte.
9. Foie gras
Zsíros libamáj, ami szabadtartású libáktól származik. Bár etikailag megkérdőjelezhető a létjogosultsága, ma már vannak alternatív törekvések a libamáj előállítására. Ára kilónként 50-100 dollártól indul, de elérheti a 700 dollárt is.
8. Ibériai sonka
Spanyolországban és Portugáliában készítik a világ legdrágább sonkáját, melynek kilójáért 392 dollárt is elkérnek. A Jamón Ibérico olyan szabadtartású sertésekből készül, melyek életük utolsó szakaszában kizárólag makkal táplálkoznak. Ha a legjobb minőségűt szeretnéd megvásárolni, keresd a fekete címkét. Ez a legtisztább húsú ibériai sertésektől származik, akik életük nagy részét az erdőkben, makkot eszegetve töltötték.
A szárítás mikéntje is nagyban hozzájárul az ibériai sonka különleges jellegéhez. A hús 36 hónap alatt nyeri el végső formáját.
7. Wagyu marha húsa
A steak imádók számára igazi legenda a wagyu marhahús, ami állítólag olyan, mint a halhús, szétolvad a szájban. A wagyu négyféle szarvasmarha keresztezéséből létrejött marhafajta. A marhákat sörrel itatják, hogy fokozzák az étvágyukat, nyáron egész tetemes mennyiséget elfogyasztanak az italból. Az izomgörcsök ellen rendszeresen masszírozzák és az sem ritka, hogy szakéval locsolják őket. A tenyésztés szigorú szabályai miatt lett ennyire drága, ára 450 dollár/kg körül mozog.
6. Matsutake gomba
Ázsiában, Európában és Észak-Amerikában is megterem, de elsősorban a japán, a koreai és a kínai gasztronómiában becsülik nagyra. Az elmúlt években számuk egyre csökken a kártevők miatt. Ma már igazi ritkaságnak számít és annak is megvan az esélye, hogy örökre eltűnik, hiszen csak szabadon nő, termeszteni nem lehet. Ára kilogrammonként 600 dollár körül van.
5. Ayam Cemani csirkehús
A jellegzetes fekete indonéz csirke, aminek varázserőt is tulajdonítanak. Az indonézek szerint az Ayam Cemani húsa minden betegséget gyógyít és szerencsét hoz. A madárinfluenza veszélye miatt Ázsián kívül nehezen hozzáférhető, elsősorban Indonéziában és Malajziában tenyésztik. Darabjáért 200 dollárt kérnek el, de egy felnőtt példány ára 2500 dollár vagy még több is lehet.
4. Jávorszarvas sajt
A jávorszarvas tejéből készül. Főként azért ennyire drága, mert kizárólag egy helyen, egy Svéd gazdaságban készítik. Szó szerint értve a világon sehol másutt nem kapható. Létezik kérges, fetaszerű és kéksajt változatban is. Limitált számban készítik. Annak, aki szeretné megkóstolni, 1074 dollár/kg körüli árat kell kifizetnie.
3. Fehér szarvasgomba
Észak-Olaszországban, a piemonti régióban bőségesen terem a fehér szarvasgomba. A többi gombához képest jóval nehezebb rábukkanni, hiszen csak bizonyos fák gyökerei között, a föld alatt nő. Intenzív ízű, különleges aromájú gomba, melyet a luxuséttermek általában rántotta mellé kínálnak. Kilónkénti ára átlagosan 2100 dollár.
2. Sáfrány
Vörös aranynak is nevezik, egyrészt a színe, másrészt az ára miatt. Valójában jóval többet ér az aranynál. A sáfrány egy virág bibéje, betakarítani pedig csak néhány héten keresztül lehet ősszel. Ez kemény és sok munkával jár, ennek tudható be, hogy a sáfrány kilónkénti ára 11.000 dollár körül mozog.
1. Almas kaviár
Egy kilogramm almas kaviár árából már egy vadonatúj autót is vehetnénk. A Kaszpi-tengerben élő albínó tokhaltól származik, és azért ilyen drága, mert ez a hal 100 évente csak egyszer rak le ikrákat. Mélyen a zsebedbe kell nyúlni, ha szeretnéd megkóstolni. Ára: kb. 34.500 dollár/kg.