Előnyök
Egyszerűbb tartani az ideális testsúlyt
Mivel a vegetáriánusok főként kalóriaszegény élelmiszereket, zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztanak, a zsíros húsokat és sajtokat pedig kizárják az étrendjükből, kisebb eséllyel híznak el.
Segít megelőzni számos betegséget
A túlsúly számos egészségügyi kockázatot rejt magában a magas vérnyomástól és a különböző szívbetegségektől kezdve a II. típusú cukorbetegségen át a rákig; így az állati táplálékokat száműzőknek ezekkel ritkábban kell szembenézniük. Az életmód segít alacsonyan tartani a koleszterinszintet is, illetve a zöldségekben és gyümölcsökben található C-vitamin erősíti az immunrendszert. A vegetáriánusok tehát hosszabb életre számíthatnak, mint húsevő társaik.
Gondoskodik a jó emésztésről
A zöldségekben és gyümölcsökben található rengeteg rost jóvoltából a vegetáriánusoknak ritkábban vannak emésztési problémáik, például székrekedésük, illetve náluk a vastagbélrák kockázata is kisebb.
Hátrányok
Vitaminhiány léphet fel
Az állati eredetű táplálékokban található vitaminok és ásványi anyagok (kalcium, D-vitamin stb.) nagy része növényi eredetűekkel is pótolható. Kalcium például nemcsak a tejben és tejtermékekben található, hanem a kókuszban is, ómega-3-zsírsavhoz pedig a tengeri halak mellett olajos magvakból is hozzájuthatunk. Bizonyos tápanyagokat viszont nehezebb pótolni. A B12-vitamin például természetes formában kizárólag állati táplálékokban van jelen; így a vegetáriánusoknak táplálékkiegészítőket kell fogyasztaniuk.
Az életmód nem feltétlenül egészséges
Sok vegetáriánus azt hiszi, hogy a hús száműzésével automatikusan meghosszabbítja az életét. Pedig ez az életmód is lehet egészségtelen: valódi haszna akkor van, ha elsősorban teljes kiőrlésű gabonát, friss gyümölcsöt és zöldséget vagy olajos magvakat fogyasztunk; a finomított liszt, a cukor, az olaj túlzott használata, illetve a rendszeres üdítőital-fogyasztás épp olyan káros, mintha zsíros húsokat ennénk, sőt. Például, a gyorséttermi sült krumpli, illetve a fánk is vegetáriánus étel, ám egészségesnek egyik sem nevezhető.
A növényekkel nagy mennyiségű káros anyagot vehetünk magunkhoz
A növényi élelmiszerekben több egészségre káros anyag (vegyi anyagok, illetve a növényekben található természetes anyagok) is előfordulhat, amelyek változatos étrend mellett, kis mennyiségben nem fejtik ki hatásukat, az egyhangú vegetáriánus táplálkozás miatt viszont különböző megbetegedéseket okozhatnak.