Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

A túlzásba vitt só fogyasztás is elhízáshoz vezethet

Dátum: 2014-05-06 / Írta: dietamegoldasok.hu / Látták: 414 /

A túlzásba vitt só fogyasztás ártalmas hatásairól már sokat hallhattunk. A szív-, és érrendszeri megbetegedések kialakulását is elősegítheti, de akár még az elhízásban is szerepet játszhat!

A nagy mennyiségű só fogyasztás hatására a szervezetünkben, a sejtjeinkben megindul a folyadék visszatartás. Így a folyadék egy idő után felhalmozódik a szövetekben, amely az elhízás egyik oka is lehet! Emiatt a narancsbőr kialakulásának az esélye is megnő!

Nem kell teljes mértékben lemondanunk a só használatáról, hiszen a szervezetünknek szüksége van rá, de tisztában kell lennünk vele, hogy milyen káros hatásai lehetnek, ha nem figyelünk oda a mértékletességre.

Ha a szöveteink túl sok vizet kötnek meg, nem lesz egyszerű megszabadulni a súlyfeleslegtől. Ebben az esetben vízhajtásra is szükség lesz. Ez nem azt jelenti, hogy nem kell napi legalább 2 liter folyadékot elfogyasztanunk!

A só fogyasztás csökkentése nem olyan nehéz, mint azt gondolnánk! A főzés folyamán sok más fűszert is használhatunk, amelyektől még ízletesebbek és változatosabbak lesznek az ételeink. A zöld fűszerek, mint a petrezselyem, vagy a bazsalikom nagyon finommá varázsolják az ételeket és még egészségesek is. A chili paprikát is használhatjuk, ha kedveljük a pikáns ízeket. Érdemes a fűszerekkel kísérletezni és ezzel egyidejűleg a só fogyasztást mérsékelni.

A túlzottan sok só viszont nem csak a házilag készített ételek fogyasztása során kerül a szervezetünkbe. A mirelit és félkész ételek is nagy mennyiségű sót tartalmaznak, ezért ezek fogyasztását is ajánlott csökkenteni. A közkedvelt nassolni valók is jelentős mennyiségű sóval vannak ízesítve, ezért a ropik és csipszek helyett érdemes egészséges finomságokat választani!

A sós ételek ízeit megszoktuk, ezért ha csökkentjük a só fogyasztás mértékét eleinte ízetlennek tűnhetnek az ételeink, de ha más fűszereket is használunk, akkor hamar megszokhatjuk az új ízeket!

A túlzásba vitt só fogyasztás káros az egészségünkre, számtalan betegség kialakulásában szerepet játszhat, elhízáshoz és narancsbőrhöz vezethet, így talán nem is érdemes gondolkodni rajta, hogy már a mai ebéd elkészítése során csökkentsük a só adagot!

Szólj hozzá

Ajánlott cikkek