Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

A tökéletes túrógombóc titka – Ezentúl Te is így csinálod

Dátum: 2019-01-24 / Írta: Budai István / Látták: 3544 /

Hazánk és a szomszédos országok egyik nagy kedvence ez a csupán néhány hozzávalóból készülő, desszertnek is tökéletes étel. Annak ellenére, hogy kevés összetevőből áll, mégsem egyszerű az elkészítése. A túrógombócnál több ponton is elvérezhetünk, pl. ha szétesik vagy túl kemény lesz, esetleg a formája hagy kívánnivalót maga után. A tökéletes túrógombóc elkészítésének van néhány titka, melyeket az alaprecept megváltoztatása, azaz extra hozzávalók nélkül is becsempészhetünk a készítési folyamatba. • A jó túrógombóc kifejezetten könnyű, nem fűrészporos, a belseje lágy, szinte rezgő. Ezt többféle receptből is elkészíthetjük, nincs egy hivatalos verzió, amihez igazodnunk kellene. A túrógombóc alapját minden esetben a túró, a búzadara és a tojás alkotja. Ehhez tetszés szerint tehetünk cukrot, lisztet, akár fűszereket. A titok nyitja a túró milyensége, a tojásfehérje megfelelő kikeverése és a pihentetési idő.

  Túró

  A legtöbb üzletben nem találunk olyan túrót, amiből a gombóc jól elkészíthető lenne. Ehhez ugyanis zsíros túróra van szükség, míg a bolti termékek nagy része csak félzsíros. Háziasszony legyen a talpán, aki meg tudja oldani, hogy ebből az alapanyagból ne egy fűrészporra hasonlító, száraz, kemény, gumiszerű gombóc legyen a végeredmény.

  Ha a megfelelően zsíros túróhoz sikerült hozzájutnunk, fontos, hogy azt törjük át. A túró rögös, tehát egyenetlen. Ha így használjuk fel, egyenetlen lesz a gombóc belseje is, nem pedig krémszerű.

  Pihentetés

  Miután az áttört túrót, a tojássárgákat és a búzadarát egy csipet só társaságában összekevertük, tegyük félre a masszát és pihentessük legalább 1, de inkább 2 órán át. A búzadara így kellően meg tud duzzadni, ez után jöhet a habbá vert tojásfehérje hozzáadása.

  Egyes receptek szerint a pihentetést azután érdemes megejteni, hogy a tojásfehérjét is hozzáadtuk a masszához. Próbáld ki mindkét verziót, hogy neked melyiktől lesz jobb a végeredmény!

  Tojásfehérje

  Sok recept szerint a tojásokat egyben kell felhasználni a túrógombóchoz. Ám ha a könnyű változat titkát keressük, akkor válasszuk szét a tojásokat, a sárgáját a grízzel összekevert túróhoz adjuk hozzá, a fehérjét pedig pihentetés után keverjük hozzá óvatosan a masszához. A fehérjéből félkemény-kemény habot verünk, de előtt teszünk bele egy csipet sót. A félig kész habhoz pedig adjunk egy kevés cukrot.

  Szaggatás

  Egyesek szerint bűn a gombócokat kézzel formázni, mert ez is rontja az állagukat. Valójában azonban teljesen lényegtelen, hogy a kezünket vagy egy kanalat használunk a szaggatáshoz, ez nem fogja befolyásolni a gombócok minőségét.

  Főzés

  Enyhén sós vízben főzzük ki a gombócokat, mégpedig sok vízben. Ha fél kiló túróból készítjük a gombócot, akkor legalább 5 liter vizet tegyünk fel forrni a fazékba. Egyszerre csak kevés gombócot tegyünk a vízbe, hiszen jócskán megnőnek főzés közben.

  A gombócokat a vízben ne kevergessük, inkább rázogassuk meg az edényt, hogy ne ragadjanak le a fazék aljára. Nem csak a masszát, de a vizet is fűszerezhetjük fahéjjal, csillagánizssal, szegfűszeggel. Várjuk meg, míg a gombóc feljön a víz tetejére, ezután adjunk neki még 1-2 percet, majd egy szűrőkanállal vegyük ki a fazékból. Csepegtessük le és azonnal forgassuk bele az időközben már elkészített zsemlemorzsába.

  Szólj hozzá

  Ajánlott cikkek