Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

A tökéletes piskótatekercs titka – Ezentúl Te is így csinálod!

Dátum: 2018-07-11 / Írta: Budai István / Látták: 39186 /

A piskóta a hagyományos magyar desszertek alfája és omegája, a legtöbb süteményünk alapját képezi. A belőle készült piskótatekercs pedig gyerekkorunk nagy kedvence, elsősorban lekvárral töltve. • Ezenkívül számos variációja létezik, de hogy kísérletezni tudjunk a különböző változatokkal, először a tökéletes piskótatekercs elkészítésének fortélyait kell elsajátítanunk.

  A piskóta elkészítése ugyan egyszerű lépésekből áll, mégis sokak számára – beleértve a profi cukrászokat is – az egyik legrettegettebb tésztaféle ez.

  Hibák elkövetésére bőven adódik alkalom a készítése közben, márpedig egy elrontott piskótával esély sincs a jó süteményre. A piskótatekercsnél pedig még a tökéletes tészta sem garantálja a sikert, hiszen ha ezt sikerült is összehoznunk, még mindig ott van a tekercselés, amin minden áll vagy bukik.

  A jó tészta

  A piskótatekercsnél a fő szempont, hogy a tészta olyan állagú legyen, amit könnyen fel tudunk tekerni. Különböző technikákat alkalmazhatunk arra, hogy ez könnyebben menjen, de elsősorban a tészta milyensége határozza meg, hogy sikerülni fog-e.

  Bár sok recept tartalmazza, a jó piskótatészta valójában nem tartalmaz sütőport. Titka a sok tojás és a kevés liszt. A lisztet érdemes átszitálni, ezzel is jobb lesz a tészta állaga.

  A piskótatekercshez a tojásokat egyben verjük fel, hogy elérjük a megfelelő tésztaállagot. Amennyiben a piskótából tortalapot szeretnénk készíteni, a technika más, ez esetben külön kell a tojásokat felverni.
  Az alapanyagok esetében fontos, hogy mindegyik hozzávaló egyforma hőmérsékletű legyen: vagy egyformán hideg vagy egyformán szobahőmérsékletű.

  »»» Ha egy tökéletes receptet keresel, akkor kattints ide! «««

  Sütés

  A tésztát ne tegyük forró sütőbe. Melegítsük elő, de ne túlzottan, különben a tésztában lévő cukor megég, így a piskóta oldalain barna kéreg képződik, de a belseje nem fog átsülni. Kb. 160 fokon süssük fél órán át, közben pedig ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert a tészta akkor biztosan összeesik. A sütés idő vége felé közeledve végezzünk tűpróbát.

  Magunknak kedvezünk, ha a piskótát nem tepsiben, hanem a tepsi belisztezett sütőpapírral letakart hátoldalán sütjük meg. Így jóval könnyebb lesz leválasztani a tésztát, kevésbé fog sérülni.

  Feltekerés

  Ha sütőpapíron sütöttük a tésztát, a papírt könnyebben leválaszthatjuk róla, ha átfordítjuk egy másik sütőpapírra. A sütőből kivéve ne kezdjük azonnal tekercselni a piskótatésztát.

  Kenjük meg lekvárral, majd várjunk néhány percet, hogy ne legyen forró. Ennél többet viszont ne, mert a tésztával melegen lehet a legjobban dolgozni. Ügyes trükk, ha nedves konyharuhára áttesszük óvatosan a tésztát és ennek segítségével tekerjük fel.

  Szólj hozzá

  Ajánlott cikkek