Ezenkívül számos variációja létezik, de hogy kísérletezni tudjunk a különböző változatokkal, először a tökéletes piskótatekercs elkészítésének fortélyait kell elsajátítanunk.
A piskóta elkészítése ugyan egyszerű lépésekből áll, mégis sokak számára – beleértve a profi cukrászokat is – az egyik legrettegettebb tésztaféle ez.
Hibák elkövetésére bőven adódik alkalom a készítése közben, márpedig egy elrontott piskótával esély sincs a jó süteményre. A piskótatekercsnél pedig még a tökéletes tészta sem garantálja a sikert, hiszen ha ezt sikerült is összehoznunk, még mindig ott van a tekercselés, amin minden áll vagy bukik.
A jó tészta
A piskótatekercsnél a fő szempont, hogy a tészta olyan állagú legyen, amit könnyen fel tudunk tekerni. Különböző technikákat alkalmazhatunk arra, hogy ez könnyebben menjen, de elsősorban a tészta milyensége határozza meg, hogy sikerülni fog-e.
Bár sok recept tartalmazza, a jó piskótatészta valójában nem tartalmaz sütőport. Titka a sok tojás és a kevés liszt. A lisztet érdemes átszitálni, ezzel is jobb lesz a tészta állaga.
A piskótatekercshez a tojásokat egyben verjük fel, hogy elérjük a megfelelő tésztaállagot. Amennyiben a piskótából tortalapot szeretnénk készíteni, a technika más, ez esetben külön kell a tojásokat felverni.
Az alapanyagok esetében fontos, hogy mindegyik hozzávaló egyforma hőmérsékletű legyen: vagy egyformán hideg vagy egyformán szobahőmérsékletű.
»»» Ha egy tökéletes receptet keresel, akkor kattints ide! «««
Sütés
A tésztát ne tegyük forró sütőbe. Melegítsük elő, de ne túlzottan, különben a tésztában lévő cukor megég, így a piskóta oldalain barna kéreg képződik, de a belseje nem fog átsülni. Kb. 160 fokon süssük fél órán át, közben pedig ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert a tészta akkor biztosan összeesik. A sütés idő vége felé közeledve végezzünk tűpróbát.
Feltekerés
Ha sütőpapíron sütöttük a tésztát, a papírt könnyebben leválaszthatjuk róla, ha átfordítjuk egy másik sütőpapírra. A sütőből kivéve ne kezdjük azonnal tekercselni a piskótatésztát.
Kenjük meg lekvárral, majd várjunk néhány percet, hogy ne legyen forró. Ennél többet viszont ne, mert a tésztával melegen lehet a legjobban dolgozni. Ügyes trükk, ha nedves konyharuhára áttesszük óvatosan a tésztát és ennek segítségével tekerjük fel.