Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

A tökéletes kelt tészta titka

Dátum: 2018-10-15 / Írta: Budai István / Látták: 34552 /

A rossz hír, hogy a tökéletes kelt tésztának bizony vannak trükkjei. A jó hír pedig, hogy ezek a trükkök igazán egyszerűek, azoknak is sikerülni fognak, akik nem kifejezetten konyhatündérek. A következő tippek segítségével bebizonyíthatod, hogy igazán jó, foszlós, omlós, lágy kelt tésztát sütni nem csak a nagyik képesek! • Alapanyagok

  Alapanyagok szempontjából talán a legfontosabb kritérium, hogy minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen, mikor elkezdünk dolgozni vele. A tejnél kerüljük az ultramagas hőmérsékleten kezelt, azaz UHT változatokat, de ne használjunk zsírszegény tejet se.

  A vajat ne próbáljuk meg kiváltani margarinnal, élesztőből pedig frisset, ne szárítottat használjunk. A lisztet szitáljuk át, hogy az élesztő könnyebben tudjon dolgozni benne. Természetesen, ha ezeket a szabályokat nem követjük, akkor is elkészül a kelt tészta, de nem olyan állaggal, amilyet szerettünk volna.

  Dagasztás

  A langyos tejbe szórjunk egy egy kiskanál cukrot, keverjük el, és ezután morzsoljuk bele az élesztőt. Addig kevergessük, míg az élesztő jól fel nem oldódik. Ekkor takarjuk el az edényt egy konyharuhával, és tegyük meleg helyre. Ha minden jól sikerült, 10 perc múlva az élesztőnek fel kell futnia.

  A lisztet szitáljuk egy nagy keverőtálba, oszlassuk el benne a sót. Fakanállal folyamatosan keverjük, közben pedig lassan adagoljuk hozzá az élesztős tejet. Adjuk hozzá a cukrot, a tojást, illetve a felolvasztott vajat is. Erőteljes mozdulatokkal állítsuk össze a tésztát. A legjobb, ha ezt kézzel vagy fakanállal, de nem géppel végezzük, mert így folyamatosan ellenőrizni tudjuk az állagát.

  Ha túl ragadósnak találjuk, adjunk hozzá kevés lisztet, ha túlzottan száraz, akkor pedig langyos tejjel segíthetünk rajta. A tésztánk akkor készül el, ha leválik az edény faláról. A tésztából formáljunk cipót, szórjuk meg a tetejét liszttel, majd takarjuk le az edényt egy száraz konyharuhával, és tegyük meleg helyre. A kelesztéshez az ideális hőmérséklet 27-30 fok. A tészta kb. 1 óra alatt a kétszeresére dagad, ekkor ideális. Ha háromszorosára nőtt, akkor túlkelt, ha pedig kisebb lesz, nem kelt meg eléggé.

  Formázás

  Igen, a kelt tésztát nem gyúrjuk, hanem formázzuk! Finoman bánjunk vele, és a recept utasításainak megfelelően nyújtsuk, fonjuk, töltsük, ízesítsük. Sütőpapírral kibélelt vagy kivajazott tepsire tegyük a tésztákat, a tetejüket kenjük meg tojással, és kelesszük meg még egyszer, kb. 25-30 perc alatt.

  Sütés

  A kelt tésztát hideg és előmelegített sütőbe is tehetjük. Az aranyszabály viszont mindkét esetben az, hogy hideg sütőnél az első 25, előmelegített sütőnél az első 15 percben semmiképp se nyissuk ki a sütő ajtaját! A sütőt 200 fokra állítsuk, de ha vékony tésztát sütünk, 10 perc után csökkentsük a hőmérsékletet 180 fokra.

  A recept szerinti sütési idő vége felé már ellenőrizhetjük a tészta állagát. Ha ránézésre nem tudjuk megállapítani, hogy elkészült-e, használjunk tűt. Amennyiben ragacsos marad, adjunk neki még néhány percet.

  Szólj hozzá

  Ajánlott cikkek