Figyeljünk az alapanyagokra!
Bár különösen hangozhat, akkor tudunk igazán jó kelt tésztát készíteni, ha minden egyes alapanyag amit használni fogunk legalább szobahőmérsékletű. A tej esetében például az ideális hőmérséklet a tej hozzáadásakor 35-37 fok.
Ahhoz, hogy könnyű, omlós tésztát kapjunk, érdemes átszitálni a lisztet, ettől ugyanis könnyű és levegős lesz, aminek köszönhetően az élesztőgombák sokkal nagyobb hatásfokkal lesznek képesek dolgozni.
Szintén kiemelkedően fontos, hogy mindig friss élesztővel dolgozzunk.
A dagasztás művészete
A tészta összeállítása szintén kulcskérdés. Követhetjük a receptkönyvek utasításait is az élesztő felfuttatására vonatkozóan, azonban ha minden alapanyag szobahőmérsékletű, ezt a lépést akár ki is hagyhatjuk. Szitáljuk a lisztet a tálba, morzsoljuk bele az élesztőt, adjuk hozzá a cukrot, sót, tojást, illetve egy kevés olvasztott zsiradékot. A langyos tejet fokozatosan adagoljuk.
A dagasztást érdemes lehet kézzel végezni, így jobban érezzük a tészta állagát. Alulról fölfelé, magunk felé húzzuk a tésztát fakanállal, gyors, határozott, erőteljes mozdulatokkal, így ugyanis kellőképpen levegős lesz a tészta. Akkor jó, ha a tészta elválik a fakanáltól és a tál falától is és szép fényes lesz.
A kelesztés előtt vékonyan hintsük meg liszttel, ez ugyanis megakadályozza a párásodást. Az ideális kelesztési hőmérséklet 27-30 fok, de az is megfelel, ha vastagon bebugyoláljuk, hogy megőrizze a hőt. Így akár 35-40 perc alatt is a duplájára kelhet.
Az utolsó simítások
Ha megkelt a tészta, kövessük a receptet: egyes süteményekhez újra kell gyúrni a tésztát, másokhoz azonban nem. Ezt követően formázzuk, kenjük meg a tetejét tojással és kelesszük újra 25-30 percen át meleg helyen. Onnan tudjuk, hogy megkelt, hogy hirtelen elkezd erős illatot árasztani.
Akár hideg sütőbe toljuk, akár előmelegítettbe, semmiképpen ne nyissuk ki az első 15 percben, illetve hideg sütő esetében e melegedési idővel együtt 25 percig. A kezdeti sütési hőfok legyen 200 fok, azonban ha kisebb tömegű vagy laposabb tésztát sütünk, akkor 10 perc után vegyük lejjebb 180 fokra.
És a lényeg, a tökéletes recept
1. Hokkaido kalács
Hozzávalók:
- 2 dl tejszín
- 2 dl tej
- 50 dkg liszt
- csipet só
- 3 ek cukor
- 3 dkg élesztő
- 2 ek burgonyapehely (elhagyható)
- 1 tojás a lekenéshez
A recept ide kattintva folytatódik
2. Foszlós fonott kalács
Hozzávalók:
- 30 dkg finomliszt
- 1 tk só
- 3 dkg olvasztott vaj
- 1 tk sütőpor
- 3 ek vaníliás cukor
- 2 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 1 tojássárgája
A recept ide kattintva folytatódik
3. Klasszikus fonott kalács
Hozzávalók:
- 52 dkg liszt
- 7 dkg porcukor
- 7 dkg vaj vagy margarin
- 1 tojás
- 3 dkg élesztő
- 2-3 dl tej
- csipet só