Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

A tökéletes házi lángos titka – Ezeket a szabályokat be kell tartanod!

Dátum: 2021-07-09 / Írta: Budai István / Látták: /

Ha strandolás, akkor a hűsítő víz mellé jár egy hideg ital és egy jó lángos. Sokan az egyik legtipikusabb magyar ételnek gondolják a vízparti büfék menüjéből elmaradhatatlan lángost, pedig a világ minden táján megtalálhatjuk, hiszen egyszerű kenyértésztáról van szó. De a mi magyar lángosunk mégis más, olyan, amiért a kánikulában sem restellünk sorban állni. Még a fogyókúrát is hajlandók vagyunk szüneteltetni egy lángos erejéig – a nyár így az igazi!




  • De nemcsak a strandolást dobhatjuk fel vele, a lángos szerencsére egyre nagyobb teret hódít magának a konyhákban. Miért is kellene arra várni, hogy kijöjjön a jó idő, hiszen lángost otthon is süthetsz! Igaz, hogy a tökéletes tésztának és a sütésnek megvannak a maga fortélyai, de most beavatunk a titokba, hogy még a strandon kaphatónál is finomabb lángost tehess az asztalra!

    Kezdjük ott, hogy mit is értünk tökéletes lángos alatt. A jó lángos tésztája belül könnyű és laza, nem sűrű, nem nehézkes, kívül ropogós és sosem tocsog az olajban. Bő olajban kisütött kenyértésztáról van szó, egyszerű kelt tésztáról, amihez csupán liszt, víz, élesztő és só kell. Legalábbis hozzávalók tekintetében nincs szükség másra a tészta elkészítéséhez, de néhány tipp azért jól fog jönni, mielőtt nekikezdesz!

    Milyen lisztből készüljön?

    A jó lángos a tésztától lesz jó, aminek a lényegét pedig a liszt adja. Hogy milyen lisztet használj hozzá, az attól is függ, milyen állagú tésztát szeretnél. Ha inkább kelt tésztás, mintsem kenyeresebb tésztájú lángost készítenél, akkor az egyszerű fehér liszt lesz számodra a tökéletes választás. Ám ha roppanósabb kéregre és belül is tartalmasabb textúrára vágysz, próbáld ki, hogy a fehér lisztet kenyérliszttel kevered kétharmad-egyharmad arányban. A vegyes lisztből összeállított lángos tésztát legalább fél órán át pihentesd, de ügyelj arra, hogy ne kelljen túl, majd 170-180 fokon süsd ki.

    Szitáld és melegítsd!

    A lángos tésztához a lisztet szitáld át, hogy ne maradjon csomós és lazább állagú legyen a tészta. Ha a lisztet kissé fel is melegíted, meggyorsíthatod a lángos készítés elég hosszú folyamatát, hiszen hamarabb meg fog kelni tőle a tészta. Már pedig a lángoshoz kétszeri kelesztésre is szükség van, ezért ne ugord át ezt az apró lépést!

    A második kelesztés

    Mikor a felfuttatott élesztőből és lisztből összeállítottuk a tésztát, cipót formáztunk belőle és hagytuk megkelni, elérkezik a második kelesztés ideje. Előtte a cipókból 1-1 lángos méretének megfelelő nagyságú gombócot szaggatunk vizes kanállal. Fontos, hogy ilyenkor már ne gyúrjuk át még egyszer a tésztát, mert a könnyedsége, levegőssége odavész. A deszkát kend meg olajjal, hogy az ide helyezett tészta ne ragadjon le. A második kelesztéskor lisztet már ne szórj a tészták alá, mert innen egyenesen a forró olajba kerülnek, ahol a róluk leváló liszt megég. Adj neki kb. 20 percet ennél a kelesztésnél.

    Nyújtás

    A végeredmény szempontjából az egyik legfontosabb lépés a nyújtás a lángos készítése során. Ennél a pontnál kell ugyanis eldöntenünk, hogy milyen lángost szeretnénk készíteni: olyat, ami a szélein vastagabb, míg belül vékonyabb, roppanósabb a tésztája vagy inkább olyat, ami egyforma vastag mindenütt. Ennek megfelelően kell kinyújtani a tésztát, de arra ügyelve, hogy túl vastag ne legyen, hiszen akkor nem tud átsülni. Ha tölteni szeretnéd a lángost (azaz a felére tölteléket kensz, majd félbehajtod), akkor az egyenletesen vastag változattal tudod ezt könnyebben megtenni.

    A második kelesztésen is átesett tésztákat olajos kézzel nyújtsd akkorára, amekkora lángosokat sütni szeretnél. A tészta könnyen szakad és lyukad, ezért óvatos mozdulatokkal végezd a nyújtását.

    Az olaj hőfoka

    Nyújtás után a lángosnak egyből a forró olajba kell kerülnie. A forró itt fontos jelző, hiszen a gondos előkészületek után óriásit hibázhatunk, ha türelmetlenségünk miatt a még langyos olajban úsztatjuk meg a lángostésztát. Az olaj tehát ne legyen se hideg, se langyos, de túl forró sem, mert abban a tészta egyből megég, anélkül, hogy belül át tudna sülni. Pontos hőfokot nem lehet megjelölni, hiszen ez olajtól is függ, de általános szabályként alkalmazhatod a következő módszert: az olaj hőmérséklete akkor ideális, ha beleteszed a tésztát és a széleinél habzani, buborékozni kezd, de nem akar kifutni a serpenyőből. Ilyenkor kb. fél-1 perc múlva már meg is kell fordítani a lángost.

    Az olajat viszont sose a legnagyobb lángon forrósítsd, hogy időt spórolj. Fokozatosan melegítsd fel, napraforgóolaj esetén kis lángon is elég hevíteni.

    Egyszerre csak egyet

    A lángost bő olajban és nagy méretű serpenyőben süsd, amiben a tészta tud lebegni. Az alja soha ne érjen le a serpenyő aljára! Hogy egyeneltesen átsüljön, ahhoz a legjobb, ha egyszerre csak egy lángost sütsz ki és nem tömöd tele a serpenyőt csak azért, hogy hamarabb végez. A sietség itt is megbosszulja magát, ne tedd tönkre ezzel az eddigi erőfeszítéseidet!

    Ne tedd egymásra

    A kisült lángosokat az olajból kivéve sose halmozd egymásra. Egymás melegétől befüllednek, eláznak, búcsút mondhatsz a ropogós tésztának. Tedd őket az oldalukra állítva, hogy a felesleges olaj is lecsepeghessen róluk.

    Csak frissen

    A lángos frissen verhetetlen, sőt, csak így az igazi. A már állott tésztában nem sok örömödet fogod lelni, sem azok, akiket megkínálsz vele. Ezért mindig csak annyit süss ki egyszerre, amennyi éppen el is fog fogyni. A lángostészta hűtőben 2-3 napig is eláll, ennyi időd van arra, hogy élvezd a frissen készült házi lángost. A tároláshoz a tésztát kend át olajjal, majd tedd nejlonba, hogy ne száradjon ki.

    Variációk lángosra

    Tudjuk, a sajtos-tejfölös-fokhagymás az igazi! De ezenkívül szinte számtalan verzióban készíthetsz lángost. Ha gyakrabban sütöd, érdemes új ízeket is kipróbálni, hogy színesítsd a repertoárodat.

    A tésztát gyakran kefirrel, tejföllel vagy joghurttal készítik, de tehetsz hozzá főtt, áttört burgonyát és juhtúrót is. Ha szívesen kísérletezel, próbáld ki, hogy előre megsütött csirkemell-kockákat keversz a tésztához, ugyanezt megteheted a kolbásszal, baconnel vagy akár sajtokkal is.

    Természetesen ezeknek a zöldséges verzióját is el tudod készíteni!

    Nem csak a feltétbe, illetve a töltelékbe, de már a tésztába is kerülhetnek fűszerek, mint pl. metélőhagyma, kapor, bazsalikom és egyéb zöldfűszerek.

    Bár a lángost szinte minden esetben sós íz világgal képzeljük el, elkészíthetjük édes változatban is. Ehhez a só nagy részét helyettesítsd cukorral és így állítsd össze a tésztát. Feltétnek az édes lángoshoz illő összetevőket válassz, pl. lekvárokat, gyümölcsöket, töltheted krémekkel, pudingokkal, csokoládéval is.

    A töltött lángos újabb variációk létrehozására ad lehetőséget. Függetlenül az általad összeállított tölteléktől a töltött lángos elkészítésének két módja van: az egyik, hogy a már kisült lángos egyik felét megkened a töltelékkel, majd félbehajtod és rögtön elfogyasztod. A másik, hogy a még nyers, de már kinyújtott lángost töltöd be és a töltelékkel együtt sütöd ki bő olajban.

    A lángos elkészítésének fortélyait már ismered, most jöjjön az alaprecept:

    Hozzávalók:

    1. 50 dkg liszt
    2. 1 csomag friss élesztő
    3. 1 dl langyos víz
    4. 2 dl tej
    5. 1 teáskanál cukor
    6. 2 evőkanál olaj

    Így készítsd el:

    A tejet langyosítsd fel, majd keverd el benne a cukrot és add hozzá az összemorzsolt élesztőt. Várd meg, hogy felfusson.

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót. A közepébe mélyíts lyukat, ebbe öntsd az olajat, majd öntsd rá a felfutott élesztőt. Adj hozzá még egy kanál langyos vizet is.

    Kézzel vagy géppel kezdd el dagasztani a tésztát, míg közepesen lágy, hólyagos kelt tésztát nem kapsz. Formálj belőle cipőt, kissé lisztezd meg a tetejét, konyharuhával fedd le és meleg helyen hagyd kelni 40-60 percig.

    Az egyszer megkelt tésztából szaggass kis cipókat, majd helyezd őket a beolajozott deszkára és konyharuha alatt hagyd őket újból megkelni 20 perc alatt.

    A cipókból nyújtsd ki a lángosokat és a forró olajban süsd őket arany barnára 2-3 perc alatt.

    Szólj hozzá