Ne hagyd forrni!
Az egyik legfontosabb szabály, hogy bár a neve forralt bor, sosem szabad igazán forralni. Ugyanis a forralás hatására elillan belőle az összes alkohol. Így éppen elég maximum 78 fokosra hevíteni, sűrű kavargatás mellett. Ha eléri ezt a hőmérsékletet, akkor vedd le a tűzről és okvetlenül hagyd még rajta a fedőt legalább 5 percig, mert kell még ennyi idő, hogy igazán összeérjenek benne az ízek.
Jó minőségű borból!
Ami szintén elemi fontosságú, hogy a bor mindenképpen kiváló minőségű és mellékíztől mentes legyen. Továbbá az is fontos, hogy száraz vagy félszáraz fajtából főzzük a forralt bort. Általában vörösborból készül, ez esetben a testesebb, robosztusabb fajtákat tartják jobb alapanyagnak hozzá. Kitűnő lehet például a Pinot Noir. Persze lehet fehérborból is forralt bort készíteni, ekkor érdemes rizlinget használni, s nem szükséges a hagyományos fűszerezés mellett maradnunk, hanem nyugodtan alkalmazhatunk kissé pikánsabb keveréket is.
Fűszerezzük!
S ha már az ízesítésnél tartunk, akkor lássuk is, hogy mit és hogyan érdemes beletennünk, hogy mámorító élmény legyen a forralt borunkat kortyolgatni. A fűszereket a borral együtt kell felmelegítenünk nem túl magas lángon.
Vehetünk egyszerűen a boltokban kapható forralt boros fűszerkeveréket is hozzá, bár a friss alapanyagokkal azért jobban járunk. Ezek közül kihagyhatatlan a forralt borhoz a fahéj, a narancshéj és természetesen a jellegzetes szegfűszeg is. Ezt még megbolondíthatjuk korianderrel, citromhéjjal, sőt, a narancs és citrom levével is, bár ez abszolút egyéni ízlés dolga.
Ha likőrösebb, testesebb italt szeretnénk, akkor még tojásokat vagy tojás sárgákat is keverhetünk a forralt borba. Amennyiben pedig szereted a pikánsabb ízeket, akkor tehetsz bele némi chilit vagy rumot is. Ez utóbbi különösen jól passzol a fehérboros verzióhoz, amibe kevés gyömbért is adagolhatsz.
Hagyjunk neki időt!
Ha megmelegítettük (mert forralni ugye nem szabad) a hozzávalókat, akkor tehát még olyan 20 percet hagyjuk a fedő alatt összeérni az ízeket, ezek után pedig töltsük poharakba, és élvezzük a saját kezünk által létrehozott csodás ízek harmóniáját.
Megfelelő arányok:
- 1 üveg száraz vörösbor
- kb 4-5 ek cukor
- 2 egész fahéjrúd
- 8 szem szegfűszeg
- 4 szem szegfűbors
- fél narancs
- 2 db csillagánizs