Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

A tökéletes bécsi szelet titka

Dátum: 2018-09-20 / Írta: Budai István / Látták: 7946 /

A bécsi szeletet nevezhetjük az osztrák konyha csúcsteljesítményének is. Hazánkban is rengeteg rajonganak a panírozott húsért, ami gyakran a vasárnapi családi ebédek fénypontja. • Az igazi wiener schnitzel készítésének azonban több fortélya is van. Ha ezeket megismered és alkalmazod, elmondhatod magadról, hogy nem egyszerű rántott húst, hanem valódi bécsi szeletet varázsoltál az asztalra!

  Alapanyag

  Az első csavart a bécsi szelet elkészítésénél az alapanyag kiválasztása jelenti. Az eredeti változat ugyanis borjúhúsból készül, mégpedig 100 napos borjú húsából. Ha sertésből vagy csirkéből készíted a húst, már nem nevezheted bécsi szeletnek. A borjúhús omlósságával semmi más nem versenyezhet, ezért akkor is érdemes beszerezned, ha nem is pont 100 naposan kapod meg.

  Áztatás

  Miután a borjúhúst kb. fél centi vastagra – vagy még vékonyabbra – szeleteltük, áztassuk tejbe. 1-2 óra alatt a hússzeletek magukba szívják a tejet, ami puhítja a rostokat, omlósabbá teszi a húst. Ne hagyd ki ezt a lépést!

  Klopfolás

  A tejbe áztatott hússzeletről itassuk fel a felesleges nedvességet. Ezután klopfoljuk ki, mégpedig a klopfoló sima felével. A bécsi szelet egyik legjellemzőbb tulajdonsága, hogy szinte papírvékony.

  Ezt próbáljuk elérni! Ha a szélein és a közepén nem túl mély vágásokat ejtünk, megelőzhetjük, hogy sütés közben a hús hullámos legyen.

  Panírozás

  A szokásos liszt-tojás-zsemlemorzsa kombinációját alkalmazzuk panírként a bécsi szeletnél. A zsemlemorzsára azonban érdemes nagyobb figyelmet fordítani, nem pedig a boltban kaphatót használni. Túl finomra darált állaga miatt az étel elveszítheti bécsi jellegét. Jobb, ha száraz kifliből magunk készítünk reszeléssel zsemlemorzsát.

  A sóval, borssal ízesített húst lisztezzük, mártsuk a tojásba, majd forgassuk meg a zsemlemorzsában. A panírozást közvetlenül sütés előtt végezzük, hogy a hús ne álljon a panírban, egyből kerüljön a forró olajba.

  Sütés

  Az olaj forró, legalább 160-180 fokos legyen, hogy a hús gyorsan megsüljön benne, és ne szívjon magába túl sok zsiradékot.

  Ha autentikus osztrák módon szeretnéd csinálni a sütést, olaj és zsír keverékét használd! Sütés után a felesleges zsírt itasd le a hússzeletekről. Köretként langyos burgonyasalátát készíts hozzá!

  Szólj hozzá

  Ajánlott cikkek