Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

A szaftos házi hamburger titka

Dátum: 2019-06-19 / Írta: Budai István / Látták: 3435 /

Aki otthon nekiáll hamburgert készíteni, arra nagy nyomás nehezedik, hiszen közel sem olyan egyszerű ételről van szó, mint elsőre hinnénk. A hússal könnyű hibázni, vagy túlsütjük vagy nyers marad. A rózsaszín hús baktériumok melegágya lehet, de ha tovább sütjük, gyakran a nedvessége, szaftja veszik el. Többféle trükk is van, amivel a húst szaftosra sütheted! Az alábbi tippeket hétpecsétes titokként fogod őrizni hamburger készítéssel még csak próbálkozó barátaid előtt!




  • Majonéz

    Fél kiló darált húshoz keverj hozzá 1-2 evőkanál majonézt. Ez extra nedvességet ad, még úgy is megőrzi a szaftos állagot, ha egészen átsütöd a húst. Ez a trükk még a pulykahússal is működik, amit pedig közismerten csak félig kell átsütni. Miután elkészítetted a keveréket, tedd a húst a hűtőbe 1 órára, hogy könnyebben formázhass belőle pogácsákat.

    Joghurt

    Bár a majonéz ízét a megsült húspogácsában egyáltalán nem fogod érezni, ha mégsem a kedvenced, helyettesítheted natúr joghurttal. Teljes zsírtartalmú görög joghurtot használj, ugyanolyan mennyiségben, mint a majonézt.

    Bacon

    Ha az a típus vagy, aki a húst is hússal eszi, a darált marhahúsba csempéssz egy kevés zsíros bacont! Ez nemcsak szaftot, de finom ízt is ad majd a húspogácsáknak.

    Jeges víz

    Talán csodálkozol, de tényleg működik! A jeges víz lelassítja a sülési folyamatot, így több nedvesség marad húsban. Sülés közben a hús belsejében is gőz keletkezik, melynek hatására a hús szaftosabb és még ízesebb lesz. Fél kiló darált húshoz adj ¼ bögre jeges vizet.

    Miután kivetted a húst a hűtőből, először magas hőfokon pirítsd át mindkét oldalát, majd vedd lejjebb a hőfokot és így süsd tovább.

    Ráadás: Hozzávalók

    A trükkök is csak akkor működnek, ha a hamburgerhez alapvetően minőségi hozzávalókat használsz. Ha diétázol, inkább ne süss hamburgert, mert a zsírtartalom igenis számít! Meg se próbálj száraz húsból húspogácsát készíteni, mert az eredmény egy száraz, íztelen húsdarab lesz.

    A legjobb, ha a darált húst nem készen veszed, hanem magad darálod le otthon, mert ezzel megőrizheted a nedvességtartalmát. Sütés után is több lesz a szaftja, mintha előre darált húst használnál.

    Ne dolgozd túl a húst! Éppen csak addig dolgozz vele, míg össze nem állítod belőle a pogácsákat.
    Jó, ha azt is tudod, hogy egy grillezett húspogácsának mindig gazdagabbak az ízei, mint a serpenyőben készültnek!

    Szólj hozzá