Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

A stressz ellen nem megoldás a falatozás

Dátum: 2014-05-12 / Írta: dietamegoldasok.hu / Látták: 407 /

Az a tévhit él az emberek nagy részében, hogy a stressz fogyaszt. Ez egyes esetekben igaz is, hiszen van aki ideges állapotban képtelen enni, de az emberek jelentős részénél ez pontosan fordítva történik.

A stressz nagyon megviseli a szervezetünket, főként ha folyamatosan stresszhelyzeteknek vagyunk kitéve. A feszült légkör a munkahelyen, a családi viták és egyéb gondok mind-mind ahhoz vezetnek, hogy stresszesek és ingerültek legyünk. A szervezetünk el kezd küzdeni ez ellen és ilyenkor kezdődik a pótcselekvés. Jó esetben eszünk, vagy nassolunk, rosszabb esetben a dohányzás, vagy az alkohol mellett döntünk, de ez nem megoldás!

Amikor stresszesek vagyunk, az agyunk mindent „bevet”, hogy megnyugodjunk. Ilyenkor kezdődik a falatozás, vagy a csoki, csipsz és más kalóriabombák nassolása. Az édességek fogyasztását követően endorfin – vagyis boldogsághormon szabadul fel a szervezetünkben, ezért egy kicsivel nyugodtabbnak érezhetjük magunkat. Az evés önmagában is nyugtató hatással van ránk, hiszen valami mást csinálunk, nem a problémáinkon rágódunk. Éppen ezért pótcselekvés, amikor idegességünkben nekiesünk egy hatalmas sült csirkének, vagy egy nagy doboz fagylaltnak.

Enni természetesen kell és fontos, hogy naponta többször együnk kis adagokat, illetve változatos finomságokat fogyasszunk. Viszont ha szeretnénk megőrizni az alakunkat, el kell felejtenünk a stresszes helyzetekben való falatozást, nassolást! Attól, hogy megeszünk egy nagy adag fagylaltot, még a főnökünk sem lesz kedvesebb, a határidők sem fognak kitolódni és a gyerek sem fog jobban viselkedni.

Meg kell tanulnunk kezelni a stresszhelyzeteket, mivel a rohanó világunkban nap mint nap ki vagyunk téve a zavaró, idegesítő élethelyzeteknek. A nagy evészet helyett inkább mozogjunk, mert a sportolás valóban segít a stressz levezetésében! Vagy igyunk meg egy langyos kamilla teát, amely ugyancsak jó hatással van ránk nyugtalanság esetén!

Amikor érezzük, hogy pattanásig feszülnek az idegeink, próbáljuk meg kontrollálni magunkat! Lazítsunk és ne a hűtő felé vegyük az irányt! A stresszes helyzetekben kétféle megoldás létezik, az egyik az, ha elkezdünk dolgozni az adott problémán és megpróbáljuk minél hamarabb megszüntetni a feszültséget okozó gondot. Amennyiben ez nem lehetséges, akkor marad a második változat, vagyis megpróbálunk megnyugodni, mert ha jelenleg megoldhatatlannak tűnik az adott probléma, akkor attól sem lesz jobb, ha fölfalunk egy tábla csokoládét. Sőt a hízás következtében csak még egy okkal bővül a stresszforrások listája.

Szólj hozzá

Ajánlott cikkek