Jómagam is nagyon sokat hallottam gyermekkoromban ezt a mondatot édesanyámtól. Elgondolkodtató, hogy ez a dolog csak legenda vagy tényleg van valóságalapja ennek a feltételezésnek?
Sárgarépa sülve-főve
Köztudott és bizonyított tény, hogy a sárgarépa rendkívül egészséges, ezért javallott a rendszeres fogyasztása. A sárgarépát nagyon sokrétűen felhasználjuk a konyhában, az egyik legnépszerűbb konyhakerti növény. Számtalan olyan ételt készítünk rendszeresen, ami tartalmaz sárgarépát. Nekünk is van jó néhány receptünk.
Mit tartalmaz?
Fő alkotóelemek:
- kb. 88% vizet
- 7% cukrot
- 1% fehérjét
- 1% rostot
- 1% hamut
- 0,2% zsírt
A zöldség ízét főként a glutaminsav és a többi szabad aminosav adja. Ezen kívül tartalmaz borostyánkősavat, α-ketoglutársavat, tejsavat, gyümölcssavat és kávésavat. A sárgarépa gazdag antioxidánsokban és ásványi anyagokban.
Tartalmaz B-, C- és K-vitamint, valamint káliumot, kalciumot, magnéziumot, nátriumot, vasat, foszfort és különböző savakat, úgymint almasavat, citromsavat és folsavat is.
Mitől narancssárga a sárgarépa?
A színének okozója a β-karotin, illetve α- és γ-karotinok. Az α- és β-karotin részben átalakul A-vitaminná az emberi szervezetben. Tehát a karotin az A vitamin elővitaminja.
Átlagosan 100 g sárgarépa 6-54 mg közötti mennyiségben tartalmaz karotinokat.
Tudtad?
A sárgarépa kivonatai javítják az állatok húsának és tojásainak színét, ezért előszeretettel alkalmazzák a baromfitartók.
Népi gyógyászatban is alkalmazzák:
- nőknél a kismedencei terület és méhkörnyéki véráramlás emelésére használják
- felfúvódás, emésztési problémák kezelésére, bélférgek ellen
- mandulagyulladás kezelésére
Az A-vitamin hiány tünetei például a farkasvakság, hajhullás, bőrszárazság.
Még egy legenda, amit a II.Világháború idején terjesztettek:
Az a városi legenda terjedt el, hogy aki sok sárgarépát eszik, annak éjjel is éles lesz a látása. Ezt a legendát használta fel a Királyi Légierő a II. világháborúban, amikor a német csapatok a Brit szigetet támadták. Elterjesztették a legendát, és azt mondták, hogy a pilóták éjszakai éles látását a nagymértékű sárgarépa fogyasztása okozza. Ezzel megpróbálták eltitkolni az új radartechnológiákat és a piros jelzőfény használatát a repülőgépek műszerfalán.
Visszatérve a cikk témájában szereplő kérdésre: sok-sok év eltelt, felnőttem és persze már réges-régen megtanultam fütyülni. Azóta kutatómunkám bebizonyította, hogy az a tény, hogy a sárgarépától lehet fütyülni a mai napig nem nyert bizonyítást, azonban egy biztos: fogyasztása nagyon egészséges, hiszen a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Gyermekek számára pedig sokat számít a hit, amit ezek a különböző mondák adnak: kiváló motiváció az egészséges táplálkozásra és a fütyülésre is!
Ki tudja, lehet, hogy ha nem hallom ezt a mondatot olyan sokszor édesanyámtól, a mai napig nem lett volna annyi hitem, hogy megtanuljak fütyülni.