Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

A nagyi titka – Így lesz tökéletes a piskóta sütőpor nélkül is!

Dátum: 2018-11-13 / Írta: Budai István / Látták: 17346 /

Számtalan klasszikus sütemény alapja, a tortáknak pedig a legfőbb eleme a piskóta. Alig néhány hozzávalóból és rövid idő alatt elkészíthető, sok háziasszonynak mégis egyenesen a rémálma. Hogy miért? Mert a piskótatésztánál nagyon könnyű hibát véteni. Ha összeesik, onnan már nincs visszaút, ezért a készítésének apró részleteire is nagy figyelmet kell fordítani. No meg szükséges hozzá egy megbízható recept! • A legtöbb piskótatészta recept sütőport is tartalmaz. Ezzel érhetjük el, hogy a tészta szép magas legyen, ám a cukrászok a sütőporral készített piskótáról hallani sem akarnak. A klasszikus, régi receptek sem tartalmazzák ezt a hozzávalót, hiszen nélküle is el lehet érni a megfelelő tésztaállagot és magasságot.

  Ha ugyanis a piskóta összeesik, annak nem a sütőpor hiánya az oka, sokkal inkább az, hogy nem teljesen friss tojást használunk, túl keményre verjük a tojásfehérjét, porcukrot teszünk bele kristálycukor helyett, nem szitáljuk át a lisztet vagy túl korán nyitjuk rá a tésztára a sütőajtót. Ha ezekkel a hibalehetőségekkel tisztában vagyunk, és kezünkben a tökéletes, sütőpor nélküli piskóta receptje, nyert ügyünk van!

  Hozzávalók 23 cm átmérőjű tortaformához:

  – 6 db tojás
  – 12 dkg liszt
  – 12 dkg cukor

  Elkészítés:

  A sütőt 200 fokra előmelegítjük, a tortaformát kibéleljük sütőpapírral. A tojások sárgáját a cukorral habosra verjük, majd kemény habbá verjük a tojásfehérjéket is. Amint elértük a megfelelő állagot, ne verjük tovább, mert elrontjuk vele a tészta állagát! A habot és a cukros tojássárgákat egy lapát segítségével óvatosan összeforgatjuk, majd a lisztet is hozzákeverjük, hogy a hab a lehető legkevésbé törjön össze. Így őrizhetjük meg azokat a légbuborékokat, melyektől aztán levegős és magas lesz a tésztánk.

  Szintén egy lapát segítségével az összeállított tésztát beleszedjük a tortaformába. Ha a karima széléhez felhúzzuk a tésztát, hogy homorú formát kapjunk, a tészta teteje nem fog felpúposodni. Tegyük a sütőbe, majd vegyük lejjebb a hőfokot kb. 180 fokra.
  Az első 15 percben ne nyissuk ki a sütőt, mert a hideg levegőtől a tészta azonnal össze fog esni! Ezután fogpiszkálóval ellenőrizhetjük, hogy mikor sült készre a piskóta. Kb. 20-25 perc alatt elkészül.

  A sütőből kivéve hagyjuk a formában kihűlni. Ezután a forma széleit szorosan követve a késsel vágjuk körbe a piskótát, hogy kilazuljon, majd óvatosan fordítsuk ki a formából.

  Szólj hozzá

  Ajánlott cikkek