Őrölt vagy szemes kávé?
Sokan teszik fel ezt a kérdést annak ellenére, hogy alapvetően a kávéfőző típusa nagyban meghatározza a választ. Az biztos, hogy a frissen darált kávéból készített fekete ízvilága páratlan. Sokkalta élénkebbek az ízek, lévén abban a pillanatban, ahogy azok felszabadulnak a darálás hatására, máris jöhet a forró vizes találkozás és az ellenállhatatlan keveredés. Természetesen azért az egy cseppet sem mellékes, hogy milyen fajta a kávé, és mi jellemzi a pörkölését. Az arabica szerelmesei például többnyire a 100 százalékos tisztaságú variációkra voksolnak, amelyek ízjegyei határozottan keserűek, tehát nem biztos, hogy mindenkinek, kivétel nélkül bejönnek. De persze nem is kell, hogy ennyire egységes legyen a vélekedés. A piac hatalmas így bárki megtalálhatja azt a karaktert, ami az ízléséhez maradéktalanul passzol.
Napjainkban kifejezetten divatos a gyümölcsös ízjegyekkel vagy éppen csokoládés, mandulás, vaníliás hatásokkal büszkélkedő kávék kortyolása. Nem meglepő, hogy ezeket az alternatívákat desszertkávéknak is hívják, mert gyakorlatilag felérnek egy fenséges süteménnyel. Tehát ezek a verziók sokkal jobban teljesítenek egy ízletes ebéd után, jóformán édességként felszolgálva, mint egy morcos hajnalon ébresztő frissítőként.
A kapszulás, a sima, a párnás vagy miegymás?
Eléggé jelentős dilemma, hogy melyik az igazán befutó kávégép manapság? Sokan továbbra is a kotyogósra szavaznak. Akik szeretik az extra ízélményeket, kétségtelenül sokféle különlegességet remekelhetnek a kapszulás vagy párnás konstrukciók segítségével. Viszont a kávé szeretete a hagyományos szerkezetek közbenjárásával is maximálisan megélhető.