Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

A mangó fogyasztás előnyei

Dátum: 2020-04-15 / Írta: Budai István / Látták: 243 /

A gyümölcsök királyának is nevezik ezt a Délkelet-Ázsiában őshonos, egzotikus gyümölcsöt, amit ma már nálunk is egyre többen kedvelnek. Az indiaiak szent fájának gyümölcsét állítólag még maga Buddha is imádta, de ha neked ennél is több indok kell ahhoz, hogy ezentúl több mangót egyél, akkor most ismerd meg egészségünkre gyakorolt jótékony hatásait!




  • Tápanyagok

    Kitűnő forrása az élelmi rostoknak, az A-, a B6-, C-, E- és K-vitaminnak. Ezenkívül olyan fontos ásványi anyagok találhatók benne, mint a réz, a magnézium és a kálium. Az egyik legbőségesebb forrása a kvercetin és az asztragalin nevű flavonoidoknak, valamint a béta-karotinnak. Ezzel szemben nagyon alacsony a telített zsír, a koleszterin és a só tartalma.

    Javítja az emésztést

    Sokan azt hiszik, a mangó nem való az érzékeny gyomornak, de a kutatások épp az ellenkezőjét mutatják. Ez elsősorban a benne található pektinnek köszönhető, ami kifejezetten támogatja az emésztési folyamatot. Emésztési problémák és magas gyomorsav ellen a mangó az egyik legjobb gyümölcs. A benne található enzimek hatékonyabbá teszik a bélrendszer működését, bioaktív összetevői pedig szintén az emésztés egészséges lezajlását segítik elő.

    Segít a vashiány és a vérszegénység kezelésében

    Mivel bőségesen tartalmaz vasat, a mangó nagyon hasznos a vashiányból eredő problémák megelőzésére és enyhítésére is. Segíti a vörösvérsejtek termelődését, annál is inkább, mivel C-vitamint is nagy mennyiségben tartalmaz, ami nélkülözhetetlen a vas megfelelő felszívódásához és hasznosulásához.

    Szebbé teszi a bőrt és a hajat

    Magas tápanyagtartalmának köszönhetjük szépítő hatásait, melyekkel a bőr és a haj állapotát is képes javítani. A mangóban lévő C-vitamin belülről táplálja a bőrt és segíti a kollagén termelődését, mely bőrünk rugalmasságát adja. Kitűnő forrása az A-vitaminnak, mely segíti a hajszálak növekedését és a fejbőr hidratálásáért felelős faggyú termelődését. Ez a vitamin a bőr káros napsugarakkal szembeni védelmét is fokozza. A mangó kitűnő bőrtisztító, de pattanásra hajlamos bőr esetén érdemes mértékkel fogyasztani és inkább pakolásként használni.

    Jót tesz az agynak

    A mangó tele van az agy számára is létfontosságú tápanyagokkal. Ezeknek fontos szerepük van a kedélyállapotunk alakulásában és az alvási ciklusunk támogatásában is. Ha rendszeresen eszünk mangót, sokat teszünk az agyunk és az idegrendszerünk egészségéért. A mangó glutaminsavat is tartalmaz, ami a memóriát és a koncentrációt javítja.

    Természetes afrodiziákum

    A mangó nem véletlenül kapta a “szerelem gyümölcse” becenevet. Afrodiziákumként a világ sok táján hagyományosan használják, úgy tartják, növeli a férfiasságot.

    A szem egészségéért

    A mangóban nagyon sok az A-vitamin, ami a szemünk számára az egyik legfőbb tápanyag. Emellett béta-karotint is tartalmaz, aminek szintén fontos szerepe van a látás javításában. Megelőzhetjük vele a szemszárazságot és az éjszakai vakságot.

    Erősíti az immunrendszert

    A benne lévő A- és C-vitamin segítségével a mangó hatékonyan támogatja az immunrendszerünk működését, aminek a betegségek megelőzésében van kulcsszerepe.

    Védhet a rák ellen is

    A mangó gazdag polifenolokban, melyek rákellenes hatással rendelkeznek. Kísérletek során bebizonyosodott, hogy a polifenolok csökkentik a sejteket érő oxidatív stresszt, és megállítják a rákos sejtek növekedését, képesek lerombolni azokat. Vastagbél-, tüdő-, mell- és prosztatarák esetén is hatékonynak találták őket.

    Szólj hozzá