Tápanyagok
Kitűnő forrása az élelmi rostoknak, az A-, a B6-, C-, E- és K-vitaminnak. Ezenkívül olyan fontos ásványi anyagok találhatók benne, mint a réz, a magnézium és a kálium. Az egyik legbőségesebb forrása a kvercetin és az asztragalin nevű flavonoidoknak, valamint a béta-karotinnak. Ezzel szemben nagyon alacsony a telített zsír, a koleszterin és a só tartalma.
Javítja az emésztést
Sokan azt hiszik, a mangó nem való az érzékeny gyomornak, de a kutatások épp az ellenkezőjét mutatják. Ez elsősorban a benne található pektinnek köszönhető, ami kifejezetten támogatja az emésztési folyamatot. Emésztési problémák és magas gyomorsav ellen a mangó az egyik legjobb gyümölcs. A benne található enzimek hatékonyabbá teszik a bélrendszer működését, bioaktív összetevői pedig szintén az emésztés egészséges lezajlását segítik elő.
Segít a vashiány és a vérszegénység kezelésében
Mivel bőségesen tartalmaz vasat, a mangó nagyon hasznos a vashiányból eredő problémák megelőzésére és enyhítésére is. Segíti a vörösvérsejtek termelődését, annál is inkább, mivel C-vitamint is nagy mennyiségben tartalmaz, ami nélkülözhetetlen a vas megfelelő felszívódásához és hasznosulásához.
Szebbé teszi a bőrt és a hajat
Magas tápanyagtartalmának köszönhetjük szépítő hatásait, melyekkel a bőr és a haj állapotát is képes javítani. A mangóban lévő C-vitamin belülről táplálja a bőrt és segíti a kollagén termelődését, mely bőrünk rugalmasságát adja. Kitűnő forrása az A-vitaminnak, mely segíti a hajszálak növekedését és a fejbőr hidratálásáért felelős faggyú termelődését. Ez a vitamin a bőr káros napsugarakkal szembeni védelmét is fokozza. A mangó kitűnő bőrtisztító, de pattanásra hajlamos bőr esetén érdemes mértékkel fogyasztani és inkább pakolásként használni.
Jót tesz az agynak
A mangó tele van az agy számára is létfontosságú tápanyagokkal. Ezeknek fontos szerepük van a kedélyállapotunk alakulásában és az alvási ciklusunk támogatásában is. Ha rendszeresen eszünk mangót, sokat teszünk az agyunk és az idegrendszerünk egészségéért. A mangó glutaminsavat is tartalmaz, ami a memóriát és a koncentrációt javítja.
Természetes afrodiziákum
A mangó nem véletlenül kapta a “szerelem gyümölcse” becenevet. Afrodiziákumként a világ sok táján hagyományosan használják, úgy tartják, növeli a férfiasságot.
A szem egészségéért
A mangóban nagyon sok az A-vitamin, ami a szemünk számára az egyik legfőbb tápanyag. Emellett béta-karotint is tartalmaz, aminek szintén fontos szerepe van a látás javításában. Megelőzhetjük vele a szemszárazságot és az éjszakai vakságot.
Erősíti az immunrendszert
A benne lévő A- és C-vitamin segítségével a mangó hatékonyan támogatja az immunrendszerünk működését, aminek a betegségek megelőzésében van kulcsszerepe.
Védhet a rák ellen is
A mangó gazdag polifenolokban, melyek rákellenes hatással rendelkeznek. Kísérletek során bebizonyosodott, hogy a polifenolok csökkentik a sejteket érő oxidatív stresszt, és megállítják a rákos sejtek növekedését, képesek lerombolni azokat. Vastagbél-, tüdő-, mell- és prosztatarák esetén is hatékonynak találták őket.