Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

A legolcsóbb házi tisztítószerek – 8 házi csodaszer receptje

Dátum: 2019-08-29 / Írta: Budai István / Látták: 2477 /

Ha minden helyiségbe és minden holmi tisztításához külön megvásárolod a megfelelő tisztítószert, rendszeresen egy vagyont költesz csak arra, hogy az otthonod tiszta legyen. • Ám a takarításnak vannak sokkal takarékosabb módja is! A házi tisztítószerekhez való összetevőket olcsón beszerezheted, és legalább olyan hatékony keverékeket készíthetsz belőlük, mint a bolti termékek. Nem mellesleg, a saját magad által elkészített tisztítószerek a környezetet is jóval kevésbé vagy egyáltalán nem károsítják.

  1. Univerzális tisztító

  Semmilyen káros anyagot nem tartalmaz, ezért gyerekek és háziállatok környezetében is biztonsággal használhatod.

  Hozzávalók:
  – ½ bögre ecet
  – 2 evőkanál szódabikarbóna
  – 10 csepp citromolaj vagy teafa olaj

  Így készítsd el!

  Először az ecete és az illóolajokat keverd össze egy szórófejes flakonban. Majd add hozzá a szódabikarbónát és szintén jól keverd össze. Öntsd fel vízzel, míg a flakon meg nem telik. Finoman rázd össze, majd fújd a tisztítandó felületre és egy puha ronggyal törölgesd át.

  2. Tisztítószer csempére

  A bolti csempetisztítók tucatnyi vegyi anyagot tartalmaznak, ezek pedig nemcsak használat közben, de még tisztítás után is párolognak a felületből. A következő recepttel azonban összeállíthatod a saját, környezet- és egészségkímélő tisztítószeredet a csempékhez!

  Hozzávalók:
  – ½ bögre szódabikarbóna
  – természetes folyékony szappan
  – 5-10 csepp levendula, teafa vagy rozmaring illóolaj

  Így készítsd el!

  A szódabikarbónát tedd egy kis tálba, majd lassan öntsd rá a folyékony szappant. Kevergesd, míg elkezd habzani, ekkor add hozzá az illóolajokat. Márts a keverékbe egy szivacsot vagy egy puha rongyot, majd töröld át a csempéket. Ezután mosd le őket vízzel. Még hatékonyabbá teheted a tisztítást, vágj félbe egy citromot és ezt használd a keverékbe mártva, szivacs helyett.

  3. Tisztítószer fürdőkádhoz és zuhanyzóhoz

  A kádnál és a zuhanyzónál általában erősebb szerre van szükség, mint egy sima fürdőszobai tisztítóra. A következő házi tisztítószer a makacs foltokat is eltávolítja, legyen az vízkő vag szappanos lerakódás.

  Hozzávalók:
  – 1 rész ecet
  – 1 rész természetes mosogatószer
  – szórófejes flakon

  Így készítsd el!

  Egyenlő mennyiségben mérj ki ecetet és mosogatószert. Az ecetet tedd a mikróba és forrósítsd fel, majd töltsd a szórófejes flakonba. Öntsd hozzá a mosogatószert, majd finoman rázd össze, hogy jól elkeveredjenek egymással. Mielőtt elkezdenéd vele a takarítást, gondoskodj arról, hogy a fürdőszobád átszellőzön, mert az ecetnek nagyon erős szaga lesz. Fújd vele körbe a fürdőkádat vagy a zuhanyzót, majd hagyd hatni 30-60 percig. Ezután dörzsölj le minden szennyeződést, majd ölbítsd le vízzel.

  4. Üvegtisztító házilag

  Ez az üvegtisztító biztosan nem erősíti fel az asztmás tüneteket, az allergiát, és nem okoz semmilyen egészségi problémát, amit a bolti termékek sajnos gyakran megtesznek. Ugyanakkor fantasztikus munkát végez! Van egy titkos összetevője, mégpedig a narancsolaj.

  Hozzávalók:
  – ¼ bögre ecet
  – ½ teáskanál természetes folyékony szappan
  – 8 csepp narancs illóolaj
  – 2 bögre víz

  Így készítsd el!

  Az összes hozzávalót töltsd egy szórófejes flakonba, majd jól rázd össze. Fújd közvetlenül az ablakra vagy a tükörre, hagyd hatni néhány percig, majd töröld le.

  5. Folttisztító kárpitra

  A már beszáradt foltokra is alkalmazhatod!

  Hozzávalók:
  – szódabikarbóna (kellő mennyiségben, ami befedi a foltot)
  – 1 evőkanál természetes mosogatószer
  – 1 evőkanál ecet
  – 2 bögre meleg víz

  Így készítsd el!

  Szórj szódabikarbónát a foltra és hagyd hatni 10 percig. Ezután porszívózd ki. Keverd össze a mosogatószert, az ecetet és a vizet, majd egy szivaccsal vidd fel a keveréket a foltra. A nedvességet egy száraz ruhával itasd fel róla. Addig ismételd, míg a folt el nem tűnik!

  6. Wc-tisztító

  A wc mindennapos tisztításához használhatod a csupán két összetevőből álló keveréket.

  Hozzávalók:
  – 1 bögre ecet
  – néhány csepp teafa illóolaj

  Így készítsd el!

  A szórófejes flakonban rázd össze az ecetet és az illóolajat. Fújd be vele a wc-kagylót, hagyd hatni 10 percig, majd öblítsd le vízzel és törölgesd szárazra.

  7. Hűtő tisztításához

  A hűtő belseje foltmentes és szagtalan lesz ettől a házi tisztító keveréktől!

  Hozzávalók:
  – ½ bögre szódabikarbóna
  – egy tál forró víz

  Így készítsd el!

  A szódabikarbónát keverd el a forró vízben, majd egy rongy segítségével dörzsöld át vele a hűtő belsejét. A zsíros foltoknak és a kellemetlen szagoknak nyomuk sem marad!

  8. Öblítő házilag

  A ruhák puhák nemcsak illatosak lesznek tőle, de a kellemetlen szagokat is semlegesíti ez a házi készítésű öblítő.

  Hozzávalók:
  – 2 bögre ecet
  – 2 bögre szódabikarbóna
  – 4 bögre víz

  Így készítsd el!

  Keverd össze a hozzávalókat és töltsd egy lezárható flakonba. Egy mosáshoz ennek a keveréknek kb. ¼-ét használd fel. A mosógépnek abba a rekeszébe töltsd, ahova az öblítőt szoktad.

  Szólj hozzá

  Ajánlott cikkek