Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

A legjobb tésztaszószok, amiket gyorsan elkészíthetsz

Dátum: 2023-10-03 / Írta: Budai István / Látták: /

Mikor kevés az időd vagy hőség van és nem szeretnél órákon át a tűzhely mellett állni, gyors tésztaszószokat pillanatok alatt összedobhatsz. A következő receptekkel 15 perc alatt csodás ételeket készíthetsz. Míg fő a tészta, el is készülsz velük, de nem csak gyorsak, hanem az ízek terén sem hagynak kívánnivalót maguk után!




  • 1 Villámgyors fokhagymás-paradicsomos szósz

    Hozzávalók:

    1. 2 evőkanál olívaolaj
    2. 3 gerezd fokhagyma
    3. 800 g darabolt paradicsom konzerv
    4. 1 teáskanál szárított bazsalikom
    5. só és bors

    Így készítsd el:

    Egy serpenyőben alacsony lángon forrósítsd fel az olívaolajat, add hozzá a fokhagymát, majd pirítsd kb. 2 percig, hogy megpuhuljon.
    A darabolt paradicsomot keverd hozzá, add hozzá a bazsalikomot, sózd, borsozd. Időnként keverd meg és süsd kb. 15-20 percig, míg jól besűrűsödik. Forrón tálald bármilyen tésztához.

    2. Alfredo-szósz

    Fettuccine-metélttel lesz az igazi ez a krémes, vajas-sajtos tésztaszósz.

    Hozzávalók:

    1. 5 dkg vaj
    2. 1 gerezd fokhagyma
    3. 2,5 dl tejszín
    4. 20 dkg reszelt parmezán
    5. fél csokor friss petrezselyem

    Így készítsd el:

    A vajat egy serpenyőben olvaszd meg, de ügyelj rá, hogy ne forrald fel.
    Add hozzá a tejszínt és forrald fel a vajjal együtt.
    Ha forr, add hozzá a zúzott fokhagymát és fokozatosan adagold hozzá a parmezánt. Annyi sajtot tegyél bele, amennyire sűrűre szeretnéd a szószt. Minél több parmezán kerül a szószba, annál krémesebb, sűrűbb állagú lesz.
    Tálalás előtt kever hozzá a petrezselyemzöldet.

    3 . Citromos-ricottás szósz

    Bucatini vagy spagetti mellé készítsd.

    Hozzávalók:

    1. 1 bögre ricotta
    2. fél bögre parmezán vagy pecorino sajt
    3. fél bögre extra szűz olívaolaj
    4. 1 citrom leve és héja reszelve
    5. frissen őrölt bors, só
    6. egy csipetnyi őrölt chili
    7. frissen aprított bazsalikom

    Így készítsd el:

    Egy közepes méretű tálban keverd össze a ricottát, a sajtot, az olívaolajat, a citrom héját és levét.
    Sózd és borsozd, szórd meg a chilivel is.
    Forgasd össze a frissen főtt tésztával, majd tálaláshoz apríts rá friss bazsalikom levelet és locsold meg egy kevés olívaolajjal.

    Krémes szósz spenóttal

    Hozzávalók:

    1. 1 evőkanál olívaolaj
    2. 3 gerezd fokhagyma összezúzva
    3. 450 g bébispenót
    4. 150 g krémsajt
    5. 30 g firssen reszelt parmezán
    6. ¼ teáskanál őrölt szerecsendió
    7. só, bors

    Így készítsd el:

    Egy serpenyőben közepes lángon hevítsd az olívaolajat.
    Add hozzá a fokhagymát és pirítsd 1-2 percig.
    Add hozzá a spenót egy részét és sózd meg. A következő adag spenótot akkor tedd hozzá, mikor az előző már megfonnyadt.
    Ha a spenót megfonnyadt, keverd hozzá a krémsajtot és a tészta főzővizéből kb. ⅓ bögrényit.
    Reszeld bele a parmezánt és keverd hozzá a szerecsendiót is.
    Tálaláskor locsold meg kevés olívoalajjal és szórd meg frissen őrölt feketeborssal, valamint parmezánnal.

    Brokkoli pesztós szósz

    Hozzávalók:

    1. 1 fej brokkoli rózsáira szedve
    2. 1 bögre friss bazsalikom
    3. fél bögre olívaolaj
    4. ¼ bögre frissen reszelt parmezán
    5. ¼ bögre mandula
    6. 1 gerezd fokhagyma összezúzva
    7. 1 teáskanál só

    Így készítsd el:

    Cutterben aprítsd össze a brokkolit a bazsalikom levelekkel és öntsd hozzá az olajat is.
    Add hozzá a parmezánt, a mandulát, a fokhagymát, a sót és addig aprítsd, míg szinte teljesen egynemű lesz. Ha szeretnéd, hogy harapható darabok is maradjanak benne, előbb kevesebb ideig turmixold.
    Légmentesen lezárható tégelyben ez a tésztaszósz 1 hétig eltartható.

    Szólj hozzá